Lokalfrågan löst för fullmäktige
Foto: Söderlund Tommy
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Eller rättare sagt, en enskilds ledamots röst.
Därför steg temperaturen i Vamlingbo bygdegård när moderaten Sven Larsson gick upp och vittnade om hur starka känslor frågan väckte hos honom.
Att han var emot förslaget gick tydligt fram men när det var dags för votering röstade han för.
Nu får alla vänta på vad Sven Larssons halva löfte om att fälla förslaget i tekniska nämnden betyder.
För det är i tekniska nämnden som beslutet fattas, eftersom nämnden är myndighetsutövare i vägfrågor på Gotland. Det är också där man ska bestämma om och när försöket ska påbörjas, vilken trafik som ska ingå och hur passagerna ska ordnas tekniskt.
En politisk kullerbytta som fick passera utan kommentar var när Björn Jansson med emfas debatterade med Lena Celion om Gotlands kommun ska ansöka om att få starta gymnasieinriktningar för högpresterande elever för att i ärendet efter motionera om en särskild satsning för att ge "spännande utvecklingsmöjligheter" för alla inom de tekniska utbildningarna.
Det är tydligt att Björn Jansson inte instämmer i Lena Celions beskrivning att det måste vara tillåtet för alla att lyckas, var och en på sitt sätt.
*
Lite oväntat väckte frågan om lunchserveringen på Hemse vårdcentral en ganska intensiv debatt.
Serveringen av dagens lunch vid vårdcentralen beskrevs av Håkan Onsjö som illojal konkurrens som upplevdes som ett hot mot de andra lunchserveringarna på Hemse.
"Det går lämmeltåg till Hemse vårdcentral vissa dagar" berättade han.
Serveringen beskrevs helt annorlunda, och med kärlek, av Harriet Lihnell. Det är inte ett kök utan maten serveras i äldreboendets kök och serveras som en service till dem som besöker vårdcentralen.
Gösta Hult (c) som kör plustrafik anslöt och förklarade att för många var detta en oerhört viktig social samvaro.
Men Gösta Hult röstade för förslaget att serveringen skulle lämnas ut på anbud. Dock med reservationen att en upphandling inte får resultera i att serveringen försvinner.
Man kan inte låta bli att fråga sig vad vitsen är med att sätta en fungerande och viktig verksamhet på spel för att den kanske inte är lönsam.
Per-Olof Jacobsson, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, förklarade att dagens servering inte är en "lönsam affär" men det ekonomiska underskottet bör vara ganska stort för att relateras till all den kommunnytta man gör.
*
Dagens klamp i klaveret stod dock Gustaf Hoffstedt (m) för som försökte ge sken av att oppositionen satte pengar framför solidaritet i flyktingfrågan. Att göra partipolitik av detta är varken snyggt eller rättvist och det var välgörande att ledamöter ur både majoritet och opposition markerade detta tydligt.
För övrigt anser jag att det var ett lyckogrepp att utlokalisera kommunfullmäktige till Vamlingbo bygdegård. Lokalfrågan för framtiden kunde vara löst om man fortsatte på inslagen linje. Det finns många fina och funktionella bygdegårdar på Gotland.