Lögnen om slopad skatt

Den 4 juli 2006 under Almedalsveckan redovisade de borgerliga partiledarna, att kommit överens om att slopa fastighetsskatten. Det vallöftet blev en lögn. De har inte slopat den, utan bara ändrat vem som ska betala och hur mycket.

Den 4 juli 2006 under Almedalsveckan redovisade de borgerliga partiledarna, att kommit överens om att slopa fastighetsskatten. Det vallöftet blev en lögn. De har inte slopat den, utan bara ändrat vem som ska betala och hur mycket.

Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX

Gotland2007-10-23 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Hans E. Anderssons beskyllningar, att jag använder lögner, för att beskriva de borgerliga partiernas stora svek mot sina egna vallöften, börjar bli patetiska. Nu är hans stora poäng, att ingen får höjd fastighetsskatt om man jämför 2008 med 2008. Däremot erkänner han, att många får höjd fastighetsskatt, om man jämför 2006 med 2008.
Det jag tror Hans E. Andersson försöker mena, är att i en jämförelse mellan om vi hade en borgerlig eller socialdemokratisk regering 2008, så får ingen höjd fastighetsskatt med en borgerlig regering. Men vad vet Hans E. Andersson om vad en socialdemokratisk regering skulle ha bestämt om fastighetsskatten för 2008. Som jag förstår det ganska lite.
När jag läser i den socialdemokratiska budgetmotionen nu i höst, så framgår där, att den socialdemokratiska regeringen förra året förberedde en bred översyn av hela skattesystemet, inklusive fastighetsskatten. I avvaktan på den ansåg socialdemokraterna, att uttaget av fastighetsskatt skulle frysas på 2006 års nivå. Denna frysning liksom dämpnings- och begränsningsregler löser dock den borgerliga regeringen upp. För att ersätta den, med sin nya förändrade fastighetsskatt, som garanterat gynnar de rikas lyxvillor mest och som missgynnar villaägarna i glesbygden.
Om vi nu ska göra en jämförelse mellan hur en borgerlig eller socialdemokratisk regering formar fastighetsskatten för 2008, så finner jag, när jag läser den socialdemokratiska budgetmotionen, att det blir oförändrad fastighetsskatt, om det vore en socialdemokratisk regering. Däremot blir det höjd fastighetsskatt för 220443 småhusägare nästa år med den borgerliga regeringen vi nu faktiskt har. Den borgerliga fastighetsskatten innebär att villor med taxeringvärden under 800000 kronor får betala 0,75 procent i skatt på taxeringsvärdet. Medan de som har villor med sex miljoner i taxeringvärde får betala 0,1 procent av taxeringsvärdet i fastighetsskatt. Glesbygden förlorar och Danderyd och Täby vinner. De rikaste vinner mest, när vi har en borgerlig rikemansregering.
De borgerliga partierna, inklusive centern, lovade före valet, att ta bort fastighetsskatten. Då skulle jag, om jag vore Hans E. Andersson, vara lite försiktig med att beskylla andra för lögner. När nu alla villaägare och ägare av bostadsrätter räknar på vad det blev av med de borgerligas vallöfte, så märker de, att det inte är många, som får uppleva rejält minskad fastighetsskatt. Att den inte alls har slopats har alla förstått. Är det en av förklaringarna till opinionstappet för den borgerliga regeringen?
Väljarna har genomskådat lögnen om bortagen fastighetsskatt från de borgerliga partierna. Ingen får slopad fastighetsskatt. De rika med lyxvillor i Danderyd har fått rejält sänkt skatt med 45000 kronor om året eller mer. Men när de flesta villaägarna räknar efter, så får de oförändrad eller högre fastighetsskatt.
Läs mer om