Lätt vara generös i teorin
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det visar en nyligen genomförd undersökning som refererades till flitigt häromveckan.
Undersökningen var beställd av Sveriges kommuner och landsting (SKL) och genomfördes i februari i år.
Frågan är hur man skulle ha svarat om situationen blev skarp. Det är alltid lättare att vara generös när man inte behöver ställa det mot den egna dagsaktuella hushållsekonomin.
Fördelningspolitikens grund "av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov" är tjusig och värd att värna men frågan är varför den inte är aktuell överallt.
Jag talar så klart om barnbidraget.
"Äntligen!" var mångas spontana reaktion när Annika Qarlsson, centerkvinnornas ordförande, gick ut med tankar om behovsprövat barnbidrag. Hon gjorde det i samband med att moderaterna inför Internationella kvinnodagen förespråkade en delning av barnbidraget mellan föräldrarna.
Annika Qarlsson gjorde samma reflektion som många andra angående det förslaget: gärna det om man även delar på utgifterna och har likvärdiga inkomster (lön).
I nästa tankeled hamnade hon i inkomstprövat barnbidrag.
Visst finns det en rättvisa i att alla barn får barnbidrag.
Men är det rättvisa att en familj kan låta barnbidraget gå oavkortat rakt in på barnets sparkonto medan andra får det att gå ihop varje månad endast tack vare barnbidraget?
Dessa skillnader finns så klart ändå, oavsett barnbidragets vara eller icke vara.
Just därför måste man kunna ifrågasätta att våra gemensamma medel ska bidra till att cementera skillnader som ger våra barn olika förutsättning redan från start?
Frågan får inte glömmas och gömmas i diskussioner om vad som räknas som högavlönad och inte.
Behöver man inte använda barnbidraget så är man högavlönad. Det borde gå ganska enkelt att utreda var den gränsen går på ett ungefär.
Sen tycker väl ingen att lösningen är att bygga en koloss på lerfötter av byråkrati och kontroll.
Men nog är frågan värd att diskutera vidare?