Låt Gotland få kosta

Gotland2009-03-18 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Egentligen spelar det inte så stor roll hur många folkbokförda vi är i Gotlands kommun.
Huvudsaken är att alla som använder sig av det Gotland har att erbjuda betalar för sig. Allemansrätten i all ära men den innebär inte att man ska åka snålskjuts på det som byggts upp, underhålls och finansieras med gotländska skattepengar.
Sjukvården kompenseras genom att vi tar betalt av alla sommarboendes och besökares landsting. Men det tar ändå våra resurser i anspråk och belastar verksamheten i stunden.
Naturen och kulturen som så många kommer hit för, hålls efter och odlas av lokalsamhället på Gotland.

När man läser rapporten om regeringens strategi för att stärka utvecklingskraften i Sveriges glesbygder får man en spirande lyckokänsla eftersom Gotlands förutsättningar passar så bra in i strategins intentioner.
Det handlar om att fortsätta att göra det enklare att starta och driva småföretag, stärka turismen, uppmuntra alternativa energi- och bränslelösningar (vindkraft/biogas), samt en tydlig markering att stabila och tillförlitliga kommunikationer (både fysiskt och elektroniskt) är en förutsättning för all tillväxt och utveckling i glesbygd.
Samtidigt balanseras lyckokänslan av en lite uppgiven insikt om att allt som låter för bra brukar ha en tendens att visa sig vara just det. Lite för bra för att vara sant. Det brukar alltid finnas ett "men" eller något annat finstilt som grusar de glada förväntningarna.

På Gotland har vi riktat in den största kraften på att få fler att bosätta sig permanent på Gotland. Kanske borde vi hellre se till att alla som kommer hit betalar för sig på något sätt. Det är att begära för mycket att deltidsboende ska välja att folkbokföra sig här istället för i den kommun de i huvudsak bor och där skattsatsen är lägre och service och utbud så mycket större.
Självklart ska den långsiktiga ambitionen vara att öka befolkningstalet men kanske det finns fler vägar att gå för att nå målet som ju är mer pengar för att upprätthålla servicen i vård, skola och omsorg.
Att ta ut en avgift för deltidsboende är inte lösningen. Däremot betalar folk gärna när de får något tillbaka. Det så omtalade Gotlandskortet kunde omformas till att verkligen innehålla riktiga förmåner, inte tio procent på vissa utvalda produkter eller tjänster i ett fåtal butiker.
Ta ordentligt betalt och låt kortinnehavaren få åka på gotlandsrabatt på färjorna.
Det finns cirka 4 500 hushåll där folk bor under kortare och längre perioder på Gotland. Om alla köper ett kort för, säg 1 000 kronor, ger det 4,5 miljoner kronor till Gotlands kommun.
Och det var bara en idé.
Läs mer om