Las är en maktfråga
Lagen om anställningsskydd, Las, är en maktfråga om vem som sägs upp. Tas den bort blir det fler konflikter.
Foto: Mats Åstrand
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Syftet med Las är att hindra godtyckliga uppsägningar. Det ska inte gå att säga upp folk, bara för att de uppnått en viss ålder, är sjuka mycket, är barnlediga mycket eller är fackligt aktiva. Uppsägningar är nu en tvåpartsfråga mellan arbetsgivarna och facket. Reglerna och hanteringen av uppsägningar får inte ensidigt beslutas av arbetsgivarna, utan är en partsfråga, där facket företräder de anställda och bevakar deras intressen.
Las är inte så stelbent som arbetsgivarna och de borgerliga påstår i sin propaganda. Las har en tvingande regel: Uppsägningar måste vara sakligt grundade. Vad som är sakligt grundad uppsägning finns angivet i lagar, avtal och domar i Arbetsdomstolen. Resten av lagens bestämmelser är förhandlingsbara, dispositiva. Det går alltså att förhandla bort dem och anpassa dem till den enskilda arbetsplatsens villkor. Men det förutsätter att arbetsgivarna har kollektivavtal med facket.
När arbetsgivarna och de borgerliga partierna vill försämra Las, så handlar det om att de vill ge arbetsgivarna mer makt att ensidigt säga upp anställda. De vill förskjuta makten från de anställda och facket till arbetsgivarna. Detta är att be om vilda strejker och ökad oro på den svenska arbetsmarknaden. Det är tack vare de lagar och många avtal vi har på den svenska arbetsmarknaden, som vi har haft så försvinnande få strejker i Sverige. Genom Las har parterna förhandlat om villkoren vid uppsägningar.
Om nu de borgerliga skulle förändra eller ta bort Las, så skulle det leda till vilda västern på svensk arbetsmarknad. Arbetsgivarna skulle då kunna godtyckligt säga upp gamla, sjuka och fackligt aktiva, om de ville. En sådan maktförskjutning skulle inte åses utan åtgärd från fackets sida. Vi skulle få en mycket orolig arbetsmarknad, som skulle allvarligt påverka produktion och produktivitet i hela näringslivet. Även arbetsgivarna skulle förlora på att Las försvann.