C-DEBATT
Tycker att det börjar komma ett nytt fenomen på Gotland under senare tid – nämligen ett väldigt argt tonläge i debatten. Det oroar mig. Kan detta konstiga år med pandemi ha försämrat tonläget? Ska lyfta några debatter jag särskilt noterat.
Just nu pågår en väldigt ilsk debatt kring de utvecklingsplaner som finns på Tofta strand. Att främst sommargotlänningar och före detta gotlänningar är emot förändringar är vi ganska vana vid. Men just kring Tofta strand verkar det vara även gotlänningar som har synnerligen starka åsikter om de nu föreslagna planerna. Jag har inte studerat den detaljplan som nu är under framtagande. Men vet ju att översiktsplanen möjliggör utveckling av våra mest centrala badstränder.
De allra flesta inser att Gotland måste utvecklas med sin samtid för att hänga med och vara konkurrenskraftig inom alla sektorer och branscher. Men betydligt färre inser att utveckling är samma som förändring. Det skapar ett demokratiskt problem.
Noterar också det arga tonläget kring SMA i Klintehamn och delvis kring Cementas tillståndsprocess i Slite. Här krånglar beslutsprocessen till det ganska rejält. Riksdagen har sedan flera decennier beslutat att sådana ärenden beslutas av domstolarna, och prövas mot gällande lagstiftning i främst Miljöbalken.
Därmed är den lokala påverkan från Region Gotland ytterst begränsad. Trots det studsar det upp till en stark lokal debatt, där regionens agerande ligger i fokus, vilket känns konstigt. Känslan och förståelsen för de två sektorer som byggt Sverige starkt genom historien, jord-/skogsbruket och gruvnäringen, verkar i grunden förändrad.
Ett tredje område som skapar debatt är kring vindkraftens utbyggnad. Samma trend syns över landet. Gotland har halkat rejält efter i vindkraftsutveckling främst på grund av kabelfrågan och tolkningen av artskyddsförordningen kring örnar. Vindkraften i Sverige kommer att cirka fördubblas de kommande tre åren, går från 20 TWh till 45 TWh. Främsta anledningen till det är att nu är den förnyelsebara elproduktionen i form av vind och sol billigare än olja, kol och kärnkraft. Alla trender pekar på att vindkraften kommer att ersätta kärnkraften efter cirka 2040 i Sveriges elsystem.
För mig är det nu uppenbart att vi behöver ta ett omtag kring vindkraftens roll på Gotland. De allra flesta som diskuterade Vindbrukets roll i Översiktsplanen 2010 är nu inte längre aktiva i samhällsdebatten. Därför välkomnar jag en ny, balanserad debatt i frågan.
Covid-19 begränsar alla våra liv just nu, på ett ganska urtrist sätt. Men trots det lyckades vi fira min frus 50-årsdag i helgen på ett coronasäkert vis. Känns extra viktigt att fånga glädjestunderna nu. Så tacksam och glad att jag har en stor och kär familj i dessa tider. Ta vara på er.