Lärarna viktigare än regler
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Skola och utbildning debatteras som aldrig förr.
Ska man ställa krav på elever från första klass? Ska man låta högpresterande elever gå i särskilda klasser anpassade till deras utveckling (av somliga kallade elitklasser)?
För inte länge sedan kom domen som slog fast att det är diskriminerande att ge män positivt särbehandling vid intaget till utbildningen till veterinär, ett yrke som mer och mer domineras av kvinnor.
I arbetslöshetens tid är utbildning både en investering och en möjlighet för många som kanske inte annars skulle sökt sig tillbaka till skolbänken.
Och nu senast, utbildningsminister Jan Björklunds inspel om att det ska vara möjligt att stänga av stökiga elever som förstör för andra.
Skolan engagerar och alla har sina egna sanningar om den bästa skolan, inte sällan baserade på ens personliga erfarenheter.
Men skolan kan inte byggas på kortsiktiga trender, läroplaner kan inte bytas ut så fort det kommer en ny forskningsrapport om elevresultat.
Och vilken pedagogik man än väljer för skolan, vilken läroplan vi än har och vilka krav vi än ställer på eleverna så ska lärarkåren vara där och utföra det vi har bestämt och beställt.
Att vara lärare i dag är inte direkt ett högstatusjobb som det var en gång i tiden. Lärarlönerna i Sverige har släpat efter och ligger i dag lågt jämfört med andra länder. Enligt Lärarnas Riksförbund ligger Sverige på 23:e plats inom OECD.
Svenska lärare tjänar mellan 10 och 13 procent sämre än sina kollegor i Norge, 16-25 procent sämre än lärare i Finland och för att hamna i nivå med danska lärare bör lönerna höjas med mellan 26 och 46 procent, tyska: 63 procent.
Att stänga av utåtagerande elever från skolan är inget förstahandsalternativ, kanske inte ens sista utvägen. Lika lite som det är att låta eleven stanna kvar och förstöra för en hel grupp.
Det finns helt enkelt inga enkla lösningar. Vi som sitter på läktaren kan komma med våra kloka råd, men lärarna står mitt på plan och måste lösa de akuta situationerna, ofta helt på egen hand.
Högre lön ger inte automatiskt bättre lärare men det är en markering från samhället att vi värderar detta arbete högt. Förutom det självklara, att det skapar motivation och lockar fler till yrket.