Kvinnorna får Svarte Petter

Foto: MŒrten OP Andersson/FLT-PICA

Gotland2007-09-28 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Den borgerliga regeringen kommer att dra ner radikalt på möjligheterna, att få a-kassa, om man jobbar deltid. Det drabbar främst kvinnorna, som jobbar deltid inom vården, omsorgen, handeln och på restauranger.
A-kassan är en övergångsförsäkring och inte en försörjning år efter år. Men för kvinnorna är grundproblemet, att deras arbetsgivare inte vill inrätta heltidsjobb åt kvinnorna, bara åt männen. Av Kommunals medlemmar på Gotland jobbar en stor andel av kvinnorna deltid. Likaså inom Handels, de som jobbar i affärer av olika storlekar.
På Gotland har Handels drygt 850 medlemmar. Av dessa är 88 heltidsarbetslösa och 54 deltidsarbetslösa. Resten jobbar heltid eller sannolikt vanligast deltid. Naturligtvis är väldigt många nöjda med att jobba deltid. Men av de 54, som är deltidsarbetslösa, är 40 kvinnor. De har alltså ett deltidsjobb, som de stämplar upp till heltid.
När nu dessa kvinnors möjlighet, att stämpla upp sina deltider, skärs ner, så har de att välja mellan att jobba kvar på sin deltid och försöka leva på deltidslönen. Om de har en man med välbetalt jobb, går det säkert bra. Kvinnan kan försöka få fatt i ett deltidsjobb till, men det kan bli svårt att kombinera de två jobben. Eller också får kvinnan sluta på deltidsjobbet och söka ett heltidsjobb någon annanstans. Vilket inte är särskilt lätt att få på Gotland. Till slut finns möjligheten att söka socialbidrag.
Med tanke på, att det finns 88 heltidsarbetslösa, varav 62 kvinnor, så lär det inte bli något hårt tryck på arbetsgivarna, att ändra alla deltider till heltider. De kan alltid vara säkra på att få kvinnor, som ställer upp och jobbar på de lågt betalda deltiderna.
Hur man än vänder vrider på detta problem, sitter de deltidsarbetande kvinnorna där med Svarte Petter. De får mindre med pengar att leva på, tvingas leva på sin man eller måste söka heltidsjobb någonstans i Sverige. Marknadskrafterna sätter inget tryck på arbetsgivarna inom Handeln eller restaurangnäringen att inrätta heltider, som det går att leva på. Det kan bara uppnås med lagstiftning, som gör heltid till norm och deltid till möjlighet.
Läs mer om