Kommunerna ska inte lämnas i sticket

Gotland2009-03-11 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Öppet brev, svar till Veronika Karlsson, SKTF.
Alliansen agerar, att så inte är fallet är en myt Du och Dina s-märkta fackkollegor just nu sprider runt om i landet. Men så är inte fallet.
Den ekonomiska krisen och lågkonjunkturen slår hårt. Nya varsel kommer varje vecka och oron för framtiden växer. Vi har alla ett gemensamt ansvar att arbeta för att dämpa konjunkturnedgången och göra vad som krävs för att Sverige och Gotland ska komma ur krisen så lindrigt som det överhuvudtaget är möjligt.
Från politiskt håll är vi ansvariga för att det blir förnuftiga satsningar med långsiktigt hållbara lösningar. Nu är det så att statsbidragen inte med automatik räknas upp. Det har inte heller skett under tidigare s-märkta regeringar.
De problemen vi har löses inte bara genom att höja bidragen från staten. Kommunerna har också ett ansvar att se över och anpassa sin verksamhet. Detta måste stå helt klart. Men detta innebär inte att kommunerna ska lämnas i sticket.
Regeringen och riksdagen följer mycket noga den ekonomiska utvecklingen och vidtar åtgärder, och kommer att göra så också framöver, åtgärder som är hållbara och där vi visar ansvar för skattebetalarnas pengar.
I höstas lade regeringen en budget med satsningar som gynnar kommunerna, som sänkta arbetsgivaravgifter, införande av fastighetsavgift och välfärdsatsningar. Dessa satsningar ger kommunerna ett tillskott på 8,9 miljarder kronor under 2009 och 11,9 miljarder kronor år 2010.

Förstärka kreditmarknaden
I en tilläggsbudget i december 2008 har regeringen föreslagit satsningar på ytterligare dryga åtta miljarder kronor för att stötta arbetsmarknadspolitiken och ytterligare infrastruktursatsningar.
Det finns investeringsvilliga företag i landet och säkerligen så också på Gotland. Men problemet idag är att det är svårare att få krediter än det var bara för ett halvår sedan.
Regeringen har föreslagit ett tillskott till Almi på över två miljarder kronor och ökade möjligheter för Svensk Exportkredit att finansiera svensk export. Förutom detta har regeringen skjutit till 50 miljarder till banksektorn som ska förstärka kreditmarknaden med 500-600 miljarder kronor. Detta är satsningar som inte innebär att vi förbrukar skattebetalarnas pengar.
I vårpropositionen lämnas besked om eventuella tillskott till kommunsektorn för 2010. En grundförutsättning för ökade statsbidrag till kommunerna är att det finns ekonomiskt utrymme för sådana inom statens budget för 2010.

Från utanförskap till arbete
Erfarenheten visar att stora statliga underskott i slutändan alltid drabbar medborgarna genom skattehöjningar. Precis som regeringen har vi som sitter i riksdagen ansvar för att skattebetalares pengar används ansvarsfullt inte minst i tider som dessa.
Det viktigaste för att våra ekonomiska system ska fungera är att människor har arbete. Därför är den inslagna linjen riktig, att vi måste får fler människor i arbete, få fler människor som går från utanförskap till ett arbete.
Därför kommer vi att fortsätta arbeta för och stödja förslag som innebär att vi kan förbättra arbetsmarknads- och företagspolitiken.
Läs mer om