Jag vill ha kvar vÄrt fina Apotek

Gotland2008-01-26 04:00
Detta Àr en ledare. PÄ hela Helagotland publiceras ledarartiklar frÄn GotlÀnningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Den 16 januari började riksdagsarbetet med en debatt mellan de olika partiledarna. Mona Sahlin valde i sitt tal att fokusera pÄ vÀlfÀrdsfrÄgorna.
SjukvÄrden fick stort utrymme dÄ Mona Sahlin tog Stockholm som exempel pÄ hur regeringen nu vÀljer att förÀndra sjukvÄrden, sÄ att det inte Àr behovet av vÄrd som styr hur resurserna fördelas inom landstinget.
Resurserna ska nu fördelas mer lika oavsett hur behoven ser ut. Detta fÄr till följd att de mer vÀlbestÀllda stadsdelarna fÄr mer resurser Àn tidigare och nedskÀrningar drabbar de stadsdelar som Àr mer socialt utsatt.
Socialdemokraterna i landstinget anser att resurserna ska fördelas efter behov och att finansieringen ska ske efter bÀrkraft.

En vÄg av privatiseringar
Fördelningen av skattemedel mÄste ske pÄ ett sÄdant sÀtt, att de som har störst behov ocksÄ fÄr ta del av en högre andel Àn de som har mindre behov. Det Àr bÄde rÀttvist, jÀmlikt och solidariskt. Det Àr en tanke som delas av de allra flesta som jag möter.
Stockholm anvÀnds nu som ett skyltfönster av regeringen för att driva igenom sin politik och visa pÄ snabba resultat.
En vÄg av privatiseringar och utförsÀljningar börjar nu ta fart inom hÀlso- och sjukvÄrden. MÄngfald och valfrihet Àr ord som ofta anvÀnds av regeringen i den politiska debatten. Men det Àr uppenbart att det inte handlar om valfrihet för alla utan endast för ett fÄtal, det anser inte jag Àr valfrihet.

De lönsamma delarna tas bort
NÀr vÀl fungerande system slÄs sönder sÄ att avstÄndet mellan patienten och sjukvÄrden ökar sÄ upplevs det inte som nÄgot positivt. Driftsformen fÄr inte gÄ före behoven.
Regeringen har fastnat i fÀllan att de vill förÀndra snabbt och för sakens skull, utan att fundera över vilka konsekvenser det kan fÄ. Marknaden löser inte alla problem, tvÀrtom sÄ mÄste samhÀllet ofta gÄ in och ta ett stort ansvar.
Detta utnyttjas nu av mÄnga privata aktörer, som passar pÄ att plocka russinen ur kakan och kvar stÄr samhÀllet med ansvar för de problem, som inte kan lösas av marknaden.
Det blir mycket svÄrt att fÄ en bra och fungerande verksamhet, nÀr de lönsamma delarna tas bort. Det leder till en allmÀn försvagning och försÀmring av vÄr gemensamma vÀlfÀrd. En systematisk nedmontering har nu startat.
Apoteket Àr nÀsta statliga bolag, som stÄr pÄ listan att sÀljas. Socialminister Göran HÀgglund (kd) anser att en större andel av bolaget mÄste sÀljas för att privata aktörer ska vara intresserade.
Vilken hÀnsyn tas till kunderna? Funderar socialministern över hur tillgÀngligheten ska fungera i hela landet och inte bara i stÀderna? Hur mÄnga privata aktörer Àr intresserade av att driva apoteksverksamhet i glesbygden?
Det svenska Apoteket stÄr idag för en hög kvalité, tillgÀnglighet och ett stort utbud av lÀkemedel. Ett vÀl fungerande bolag med lÄga priser i förhÄllande till om det skulle slÀppas fritt pÄ marknaden.

Jag vill ha kvar Apoteket
Erfarenheter frÄn Norge visar att en privatisering av Apoteket innebar höjda priser och staten var tvungen att gÄ in och vidta ÄtgÀrder.
För mig som socialdemokrat Àr det frÀmmande att privata nÀringsidkare ska göra vinst pÄ det lÀkemedel, som jag behöver under min sjukdom och för tider dÀrefter.
Jag Àr övertygad om att kvalitén kommer att fÄ stryka pÄ foten om monopolet avskaffas. TillgÄng till bra lÀkemedel Àr en viktig faktor i sjukvÄrden och för vÄr folkhÀlsa och dÄ behöver vi ha kvar Apoteket.
LĂ€s mer om