Jag saknar Petra Östergrens maktanalys av prostitutionen
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Jag vill förtydliga, att det jag skrev om hennes bok och åsikterna i mina artiklar var mina egna tolkningar av henne. Om de inte stämde överens med Östergrens budskap är detta självklart beklagansvärt. Jag står dock fast vid de tolkningar jag gjort.
Östergren klargjorde sedan hennes egentliga inställning till porr och prostitution, att de är mångfacetterade fenomen som kan bero på både tvång och lust.
Den påtvingade prostitutionen
Detta håller jag med om, men tyvärr så fortsätter Östergren med att tala om kvinnorna som väljer att sälja sex. Jag saknar alltså fortfarande en analys från Östergrens sida om männen, både som sexköpare och som sexsäljare. Varför är inte 50 procent av de som säljer sex män?
Jag står också fast vid min åsikt, att jag hos Östergren saknar en maktanalys. Hon lyfter i sin bok främst de frivilligt prostituerades upplevelser. Hon bekymrar sig inte nämnvärt över den ofrivilliga, påtvingade prostitutionen, som så vitt jag vet är mer utbredd än den frivilliga. Det var bra av Östergren att förtydliga, att hon inte ansåg att det var en rättighet att köpa sex eller att det var en sexuell läggning att vilja köpa sex. Jag är glad, om jag feltolkat henne på dessa punkter.
Att säga att jag vänder mig emot hennes åsikter eftersom jag är vänsterpartist är dock felaktigt. Att mina artiklar är ideologiskt drivna är inget jag hymlar med, men är det en felaktighet i sig? Så vitt jag vet är även Östergren driven av en ideologi, alltså en viss teori eller åskådning, dock en annan än min.
Radikalfeministisk analys
Och ja, jag är medlem i vänsterpartiet, men partiet är precis som andra fenomen mångfacetterat (för att låna Östergrens formulering) och många olika åsikter finns representerade.
Alla inom partiet har inte samma inställning till sexualpolitik, och många och däribland jag själv, håller inte fullt ut med om en radikalfeministisk analys av sexualitet. En radikalfeministisk analys av sexualitet och kön är något förenklat, att män i samhället förtrycker kvinnor genom sexualiteten, till exempel genom våldtäkt. Att det finns en ordning i samhället som premierar mäns sexualitet och undertrycker kvinnors, kan nog både jag och Östergren hålla med om.
Förändra könsmaktsordningen
Men jag anser inte, att alla män medvetet förtrycker alla kvinnor, utan att strukturer och system upprätthåller denna ordning. Att det sedan självklart finns män och kvinnor som faller utanför dessa strukturer är bara positivt, men inte ett tecken på att det inte finns någon ojämlikhet och att det inte behövs en feministisk kamp för att förändra könsmaktsordningen.
Slutligen skriver Östergren (om jag tolkat henne rätt?) att man måste vara försiktig med att slarvigt granska sina meningsmotståndare inom feminismen, men att man måste vara noggrann med att granska sina egna ståndpunkter.
Jag vill här påpeka att jag granskat mina ståndpunkter noga och inte anser dem vara konserverande av stereotypa könsroller (trots att jag är vänsterpartist).
Det är således inte att granska mina egna åsikter som jag tycker är jobbigt, utan att möta andra feminister som enligt mig hindrar feministiska strävanden.