Inte bara pengar bör jämföras

Gotland2009-03-30 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Socialdemokraterna har haft årsmöte och bland annat beslutat om att kräva konsekvensbeskrivningar vid privatisering av kommunal verksamhet.
Det tycker jag är jättebra.
Det som jag inte delar är den grundläggande oron för att privat per automatik är sämre i vänsterblockets ögon. Inte ens när en verksamhet blir bättre med större tillgänglighet, bättre kontinuitet OCH finansierad med mindre skattepengar (njursjukvården), tycker man att det är bra utan är emot av princip. Då har man knappast medborgarnyttan högst på önskelistan.
En konsekvensbeskrivning av denna avknoppning borde visa plus på alla områden om man jämför med hur det fungerande innan.
Jag instämmer dock i att man ska vara väldigt säker på vad man gör när man överlåter offentlig verksamhet till privata aktörer, det kostar pengar att ställa om och även om man aldrig kan få garantier, så ska omställningen ske med högsta möjliga kvalitetssäkring.

Sen handlar det ju inte bara om pengar. Kvaliteten måste lika självklart utvärderas precis som kostnaden för omställningen (som man också motionerade om på s-årsmötet).
För att kunna jämföra måste man också ha en analys av hur det fungerade innan, alltså en värdering av samma faktorer när verksamheten bedrevs i kommunal regi.
Friskolorna är en annan verksamhet som socialdemokraterna vill öka kraven på genom att räkna om beräkningsgrunderna eftersom friskolorna inte har samma ansvar som den kommunala. En översyn av konsekvenserna för kommunens ekonomi är alltid bra att göra.
Men även här saknas ett perspektiv, nämligen elevernas. Skolverkets rapporter visar att det inte alltid blir billigare med friskolor, det kan till och med bli dyrare.
Däremot blir resultaten i genomsnitt bättre för elever i friskolor och det borde man också ägna en analys. Beror det på att det är den kommunala skolan som får dra det tyngsta lasset med elever som har större behov och friskolorna lockar elever som har det lätt för sig?

Det är väldigt intressanta frågor och fokus måste ligga att möjliggöra eleverna att göra sitt bästa, inte bara se på vad det kostar och att alla ska passa i samma (skol)form.
Det finns ju en anledning till att antalet fristående grundskolor har mer än fördubblats på tolv år och att så många väljer denna skolform framför den kommunala.
Läs mer om