Inte århundradets fest

Gotland2009-05-11 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Lördagens Europadag innebar inte någon direkt feststämning i Sverige. Om ett par veckor råkar det dessutom vara val till Europaparlamentet. Inte heller där är vi vana vid att entusiasmen är översvallande. Men det här ska inte bli ännu en pessimistisk ledare om EU. Det är tvärtom så att svenska folket aldrig tänkt så snälla tankar om Bryssel.
Svenskarna är inte så mycket för flaggviftande annars heller. Om det är någon tröst för unionen så firas det nästan lika lite på Sveriges nationaldag. Man kanske kan kalla det en långsam tillvänjning.
Sakta men säkert har EU blivit en del av vardagen. När Sverige blev unionens 15:e medlemsland fanns det politiska poäng att hämta på skrämselpropaganda. Det är inte längre möjligt. Visserligen gick det bra för EU-kritiska Junilistan i förra Europaparlamentsvalet. Men det är en viktig skillnad mellan att vara EU-kritiker och att kräva att Sverige ska lämna den europeiska gemenskapen. Det är ett problem för Mona Sahlin att vänsterpartiet krampaktigt klänger sig fast vid utträdeskravet.
Som-institutets senaste mätning visar att 48 procent anser att EU-medlemskapet är något positivt. Det kanske låter som en blygsam siffra men det är den högsta noterade sen mätningarna började. Hur det ser ut om ett par år beror förstås på hur EU:s ledare hanterar den pågående krisen.
Som EU:s ordförande det kommande halvåret har Fredrik Reinfeldt ett särskilt ansvar. Europadagen 2010 kanske inte blir århundradets fest, men vad sägs om kaffe och tårta?
Läs mer om