Inte alltid så lätt med jämställdhet

foto: johan nilsson/scanpix

foto: johan nilsson/scanpix

Foto: Johan Nilsson / SCANPIX

Gotland2009-07-11 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det här med jämställdhet i praktiken är inte alltid så lätt. Förra sommaren publicerade jag en text om grillning som var både humoristisk och ironisk. Den behandlade det faktum att det oftast är mannen som sköter familjens grillning, medan hustrun gör allt det tråkiga för- och efterarbetet. Den var så väldigt sann och rolig, så jag tror att ni får läsa den igen någon lördag framöver när grillsäsongen nått sin höjdpunkt och trädgårdsgrillarna går - eller snarare - ryker och osar på högvarv.

Eftertänksamhet
Först dock en krönika av Mia Hägglund i tidningen Maskinentreprenören som visar att jämställdhet inte alltid är så lätt i praktiken. Ta den med humor, men hoppas att den också skapar lite eftertänksamhet:
"Ta vilken manlig maskinentreprenör som helst - det är klart att han kan göra sin matsäck själv... men nu säger jag som Tony Irwing: MEN det underlättar om hustrun står för matsäck och morgonfika om entreprenören har kommit hem vid elva på kvällen och ska upp och ploga vid halv fyra morgonen därpå.
Han skulle nog också gärna lämna barnen på dagis om det bara hade funnits någon morgonpigg förskola som hade tagit emot ungar vid femtiden på morgonen. Han är inte heller mot pappaledighet, han är bara inte för att två anställda ska gå på pappaledighet precis när det är som allra mest hektiskt på jobbet. Han vet också att det inte är politiskt korrekt att gnöla, om någon anställd ska vara hemma och vårda sjuka barn.
Det är bara det att det blir så förbannat besvärligt när just han som skulle lasta in i krossen fick förkylda ungar. Han har på tungan att föreslå att ungjä... ursäkta de små barnen, skulle kunna puttas in hos svärmor - men han hör faktiskt själv hur fel det låter.
Självklart vet han att svärfar är lika pensionerad och ledig som svärmor, det är bara det att han skulle ju behövas som hyvelförare i Blattniksele. Ja du gode Moses, ni märker ju själva hur krångligt det blev. Det kanske är därför det är svårare att rekrytera nya unga maskinentreprenörer i dag?"
Just det, hur kommer det att gå med generationsskiftena i entreprenörsbranschen i framtiden?

Ansvar
Även om det är viktigt att alltid se framåt kan det ibland också vara bra att hemfalla åt nostalgi, titta i backspegeln och stanna upp för lite reflektion. I synnerhet med dagens finanskris, när vi hela tiden matas med nyheter om nedläggningar och neddragningar i företagsvärlden.
Förr var det viktigt att ett företag kunde leva vidare, utvecklas och ge vinst. Uthålligheten var dock stor och vissa år blev inte vinsten så stor att den räckte till aktieutdelning, men ägarna hade förståelse för konjunktursvängningarna. Numera handlar det om optimal vinst hela tiden och ansvaret för personalen eller bygden som företaget verkar i är mindre viktiga.

Girighet
En del av detta beror nog på att aktieägarna ser annorlunda ut idag. Många har inte insikt i eller känsla för de branscher i vilka man placerar sina pengar utan överlämnar ansvaret till ekonomiska placerare, som många gånger också saknar branscherfarenhet. Flera mindre företag skulle säkert med ganska små investeringar och rationaliseringar kunna överleva och blomstra, något som skulle gynna både aktieägare, anställda och bygden där företaget finns.
Men de får aldrig chansen just på grund av att ägarna kräver konstant maximal vinst och girigheten segrar då tyvärr över förnuftet.
När detta skrivs på fredagen ser det ut som åtminstone söndagen kommer att bjuda på fint väder. Passa på att njut av sol och bad, om fem månader är det luciadagen.
Trevlig helg!
Läs mer om