Ingen slipper undan

Gotland2009-03-13 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Sitter man inne med vetskapen att det krävs enorma och genomgripande åtgärder för att inte jordklotet ska koka över redan under vår levnad, då kan man inte sitta still i båten.
Då måste alla bidra, man kan inte undanta vissa från att vara med.
Jag har full förståelse för att Sveriges bönder reagerade som de gjorde på regeringens besked om dieselskatten. Traktorer och andra maskiner inom jordbruket kan man inte bara låta bli att använda som man faktiskt, om än teoretiskt för många, kan med privatbilen.
Men att ta till ordet "krigsförklaring" var kanske att ta i, kriget förs inte mot bönderna utan mot klimathotet och där måste alla, hur hårt och svårt det än är, vara med.

I onsdags hölls en minidebatt vid invigningen av Energitinget på Stockholmsmässan i Älvsjö. Det var miljöminister Andreas Carlgren (c), Birgitta Resvik från Svenskt Näringsliv och Svante Axelsson från Naturskyddsföreningen som gav sina perspektiv på klimathotet och regeringens åtgärder för att bidra till ett bättre klimat.
De var överraskande överens om att åtgärderna var bra även om Naturskyddsföreningen givetvis tycker att man kunde göra mer.
För det är inte mindre vi behöver göra, det är mer.
Samtidigt känns det orättvist att Sveriges bönder, som till skillnad från till exempel bilindustrin, under många år har tagit ett stort ansvar för att minska lantbrukets bidrag till utsläpp och växthuseffekt, att de nu drabbas så hårt och omedelbart av statliga påbud.

Om inte regeringen följer upp med de utlovade lindrande effekterna för att minska den chockhöjda skattebördan på lantbruket så kommer man att få det tufft att övertyga de gröna näringarna i nästa valrörelse.
Läs mer om