Information måste ut till alla

Gotland2009-02-16 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det är glädjande att Lena Celion (m) och Anders Larsson (c), barn- och utbildningsnämnden, snabbt svarade (lördagens GT) och förklarade hur informationen är planerad angående förändringarna i skola och barnomsorg.
När jag pratade med Lena Celion i fredags poängterade hon också att en mer utförlig informationsinsats är planerad i samarbete med förvaltningen.
Det är bra.
Det är bra att de direkt berörda får information först och främst, men informationen måste också gå ut till allmänheten. Läser man alla oroliga föräldrars insändare får man en bild av att den gotländska förskolan redan i dag knappt upprätthåller en acceptabel verksamhet och att denna helt kommer att raseras om de föreslagna besparingarna genomförs.
Förskolan får dock ofta högsta betyg i alla brukarenkäter, liksom för övrigt sjukvården, äldreomsorgen och annan omsorg. Det innebär så klart inte att det är fritt fram att skära i verksamheterna, men någonstans finns ett glapp i verklighetsbeskrivningarna.
Kommer verkligen en ökning med knappt ett barn per grupp (0,8) att leda till de drastiska förändringar som föräldraprotesterna gör gällande?
Om man inte att kommer att kunna gå på utflykt och om man måste stänga köket för att klara besparingarna, då verkar det inte stämma med politikernas tal om en liten ökning av barngrupperna.
Alla behöver vi beta hur det ligger till, för att få en rättvisande bild av hur vi använder våra skattepengar.
Många förvaltningar har egna informatörer, dessa har säkert fullt upp med interninformation, men kanske det skulle vara värt att prioritera också informationen utåt till medborgarna?
Man behöver inte bemöta varenda insändare eller skicka ut information om varje åtgärd. Men liksom man med jämna mellanrum producerar ett påkostat magasin till alla vinterfastlänningar, kanske man skulle kunna kosta på informationen till året-runt-gotlänningarna någon mer krona?
Medborgarna vill ha medier som granskar makten och förmedlar nyheter, men man vill också ha mer redovisande informatiton om vad som ligger bakom förändringar och beslut.
Jag håller med Lena Celion och Anders Larsson om att det är glädjande att allt fler efterfrågar information och vill bli insatta i politiska beslut.
Det är bra för demokratin och för möjligheterna att skapa större delaktighet och hitta bra lösningar.
Nu gäller det också att tillmötesgå allmänhetens intresse för delaktighet.

Läs mer om