IG för omdömen i ordning
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Däremot finns det en del i det hela som man kan ställa sig mycket frågande till.
Nämligen att reformen ger utrymme för skolorna att införa skriftliga omdömen även i ordning och uppförande.
Hur tänkte man nu, frågar jag mig.
Ännu märkligare är att Gotlands kommun väljer att införa denna ordning, trots att den är frivillig.
Ett antal rektorer deklarerade i ett debattinlägg i Gotlands Tidningar i går att de tänker avvakta med att införa skriftliga omdömen i ordning tills det blivit mer klarlagt hur denna bedömning ska ske.
Att det blir offentliga handlingar är i mina ögon inte det största problemet. Jag instämmer dock i rektorernas frågor om hur man ska bedöma barn som av olika anledningar har svårt att fungera i skolan och i sociala sammanhang i stort.
Sen ankomst ska vara en faktor som värderas i omdömet. Kanske relevant i högstadiet men knappas i lågstadiet där det knappast är barnen som ska värderas i detta hänseende utan föräldrarna.
Förmåga att samarbeta är en annan: men om man är utanför i klassen och inte har nån trygg relation till lärarna, hur bedöms man då?
Hela bedömningen blir också totalt subjektiv och barnen utelämnas helt till värderingar som de knappast kan begripa. I alla fall inte om de precis börjat skolan.
Nej, omdömen i ordning och uppförande är inget modernt inslag i skolan och borde omgående hänvisas till lämpligt arkiv.
Varför Gotlands kommun anser att det är ett bra grepp kanske vi snart får reda på, både personal i skolan, barn och föräldrar.
Annars är det bara att hoppas på fler rektorer låter det hela bero i väntan på tydligare direktiv.