Hur svårt kan det vara?
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Än en gång är det tidningen Fokus som blir källan för en ledare på den här sidan. Där redovisas statistik som LO-tidningen själv har gjort men inte basunerat ut lika hårt som den ganska irrelevanta jämförelsen mellan de allra högst avlönade direktörerna och de allra lägst avlönade "arbetarna".
Sjuksköterskor med en medellön på cirka 22 000 kronor strejkade förra året i sex veckor för att tvinga upp en höjning av sina löner. De fick 1 000 kronor i snitt.
Sopåkare i Stockholm med cirka 34 000 kronor i lön strejkade i fyra (4) dagar innan de fick vad de ville.
Flygtekniker, golvläggare, elektriker, sophämtare, lokförare. Alla har de cirka 10 000 kronor mer betalt för sitt arbete än lärare, sjuksköterskor, förskollärare, vårdbiträden och undersköterskor.
Var och en förstår att skillnaden inte är rimlig och relevant.
Var och en förstår att det skulle kosta skjortan att åtgärda den orättfärdiga diskrimineringen av "kvinnodominerande" arbeten och att det är därför det händer så lite.
De i jämförelse höga lönerna för de mansdominerade yrkena motiveras med att det är tunga arbeten som ofta utförs under stress.
Och?
Hur det kan finnas människor som på fullt allvar påstår att det inte finns skillnader i lön på grund av kön är för mig helt oförklarligt.
Hur det kan finnas människor som tror att löneskillnaderna inte är knutna till maktstrukturer är lika obegripligt.
När man inom LO diskuterade att även inför årets avtalsrörelse avsätta en särskild pott för att höja kvinnolönerna (mer än männens löner) inom kollektivet hotade starka IF Metall med avhopp.
Solidaritet någon?
Samma IF Metall som i dagarna gått med på att jobba gratis för att öka chanserna att behålla sina jobb.
Var och en ser om sitt hus och så länge männen inte frivilligt delar med sig blir det svårt att förändra.
Det som eventuellt kan hjälpa till att öka balansen är det faktum att inom några år kommer vården, omsorgen och skolan att skrika efter arbetskraft.
Hela lönen, halva makten.
Hur svårt kan de va?