Hur mycket kostar välfärden?

Gotland2009-01-17 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Att lösningen för finansieringen av välfärdssystemen är mer komplex än att den går att ordna med höjda skatter bli ganska tydligt när man läser Sveriges kommuners och landstings (SKL) rapport "Välfärdsmysteriet".
En rapport som enligt nyhetsmagasinet Fokus stoppades innan det skickades ut till politikerna strax före jul eftersom innehållet skulle stå i strid med politiskt sammansatta SKL:s pågående kamp för att få ökade anslag till kommuner och landsting.
SKL har gått igenom kostnaderna för välfärden 1980-2005 och jämfört med den demografiska utvecklingen för samma period. Resultatet visar att vi aldrig haft mer pengar till skola, vård och omsorg som nu, även när man korrigerar kostnader och priser efter den finansiella utvecklingen.
Kostnaden för verksamheten har ökat med 50 procent medan befolkningen bara ökat med 9 procent. De största resurstillskotten har skett i verksamheter som handikappomsorg, särskola, samt individ- och familjeomsorg.
Antalet anställda har dock inte ökat i takt med att resurserna gjort det vilket visar att lösningen inte är mer pengar för att få en bättre verksamhet.

Det ska verkligen bli intressant när innehållet i rapporten börjar diskuteras politiskt. Om rapporten stoppats av politiska skäl är det inte bara en bra nyhet (snyggt Fokus!), det är en smärre skandal.
Förklaringen från Anders Knape, (m) ordförande i SKL, är att rapporten är för snårig och att den måste bearbetas mer innan den går ut, den finns dock redan att beställa från SKL:s hemsida, även om man ska veta vad man ska leta efter för att hitta den.
De skattefinansierade välfärdssystemen i Sverige är något vi ska vara oerhört stolta över och värna för ingrepp som hotar att rasera dem. Men de måste också byggas efter samma princip som all verksamhet, pengarna ska användas för att få största möjliga valuta för pengarna.
Personal är det man skär på när det ska sparas med motiveringen att det är där pengarna finns. Det kan inte vara hela sanningen om man läser SKL:s rapport.

Läs mer om