Hur många åker buss?

Gotland2008-03-14 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I höstas startade kommunens kampanj "Klimatresenären" med ett upptaktsmöte på Wisby Strand, där den kända äventyrerskan Renata Chlumska berättade om sina expeditioner runtom i världen. Avsikten med kampanjen är att förmå oss gotlänningar att tänka klimatsmart och framförallt planera vårt resande, så att vi blir som kampanjnamnet - klimatresenärer.
Ett bra initiativ, men det räcker inte bara med en välbesökt kampanjstart på Wisby Strand. Det är nämligen i den grå vardagen som det gäller att orka handla. Alla vet att utsläppen från bland annat biltrafiken gör att koldioxidhalten i atmosfären höjs med åtföljande klimatförändringar. Därför är kampanjens huvudbudskap: Ställ om möjligt bilen och gå, cykla eller åk buss till jobbet.
Alla har inte dessa möjligheter på grund av bristande kollektivtrafik, oregelbundna arbetstider med mera. Men många kan i brist på kollektivtrafik samåka och på så vis dra sitt strå till stacken. Nu handlar det inte om att leva med tagelskjortan på, utan snarare att tänka efter och planera alla resor. Har man cyklat till jobbet fyra dagar och det regnar den femte, går det att ta bilen. Men det är klart, ett rejält regnställ kan göra även den femte cykelturen till en skön start på dagen.
Det känns som det nu är dags för en delrapport när det gäller resultatet av kampanjen. Har bilåkandet minskat och bussåkandet ökat? I dagens statistiksamhälle måste detta vara lätt att redovisa. Tyvärr uppmuntrar inte biljettpriset på 14 kronor för en enkelresa i stadstrafiken "sällanresenärerna" att upptäcka bussens fördelar. För bussen har en mycket central roll i klimatdebatten, eftersom den fraktar femtio passagerare i en mil på tre liter bränsle. Det är nog bara spårvagnar som kan slå bussen som klimatsmart trafikslag.
Även kommunen måste aktivt deltaga genom exempelvis bättre reseplaneringen inom förvaltningarna. Alla "tomresor" måste bort och dessutom kanske fordonsparken är på tok för stor.
Läs mer om