Hur långt vågar vi tänka?

Gotland2007-11-29 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Frukostmötet igår handlade om Vision 2025. Den stora frågan är hur långt och fritt vi vågar tänka om Gotlands framtid.
Världen förändras och den viktigaste förändringen, som kommer att påverka Gotlands framtid, är miljö- och klimatfrågan. Hur länge har vi en besöksnäringen om den är beroende av oljan? Ska vi inte redan nu sätta visionen att ett huvudmål för Gotland är en oljefri ekoprofil.
Vi har just fått ett avtal klart om färjetrafiken, som innebär två saker. Vi behåller våra snabbfärjor som går på olja och blåser ut stora mängder koldioxid varje tur. Och vi ser inte ut att få något lägre pris på färjorna, utan bara fortlöpande höjningar.
Gotland ska och kan inte lågpriskonkurrera. Vi ska konkurrera med kvalité. Vi har snabba och bra båtar, det kostar mycket att ta sig hit, men det är låg kvalité på miljöpåverkan från båtarna.
Därför måste vi redan nu påverka redare och även våra flygbolag att sätta fart på teknikutvecklingen, så vi får flyg och båtar, som inte släpper ut en massa koldioxid. Ekokommunen med vår redan väl utbyggda vindkraft, vår hållbara uppvärmning av nästan alla öns hus och mycket annat bra på miljöområdet, kan bli något bra, som fyller varumärket Gotland med mer än sol, bad och håll igång.
Klimatförsämringen kommer sannolikt göra det outhärdligt att semestra i Medelhavsområdet. Vem vill gå där i 40 graders värme. Då kan Gotland bli inressant. Inte i morgon, men i övermorgon. Hur skapar Gotland och näringslivet beredskap för att ta delar av denna besöksmarknad?
En annan form av beredskap är vad vi är beredda att göra för att öka vår befolkning. Hur får vi alla att skriva sig på Gotland, som faktiskt är nästan heltid på Gotland? Bara 75 procent av studenterna skriver sig på ön. Av öns cirka 7000 fritidshus ägs hälften av fastlänningar. Av dessa 3500 fastlänningar är många, långa tider på Gotland. Hur kan vi få dem att skriva sig på Gotland?
Ett sätt att snabbt öka Gotlands befolkning är att vi tar emot inte 25, utan 1000 flyktingar per år. Det kräver beredskap för att klara av och systematiskt arbete för att få så många som möjligt att stanna kvar på Gotland. Bland flyktingar finns många kompetenser, nätverk och kontakter som Gotland behöver.
Gotland har otroligt många småföretagare, som inte känner stor lust att expandera. Hur får vi varje småföretag att anställa en till? Det skulle ge runt 5000 jobb. Gotlands största privata tjänsteföretag är Payex. Vi skulle behöva tio företag till av Payex sort. Hur kan vi locka hit dem? Vilka fem storsatsningar måste Gotland då göra för att öka befolkningen till runt 65000 och att alla har jobb och bostäder? Vi måste våga tänka mycket längre än vi gjort tidigare. En vision ska utmana.
Läs mer om