Hur länge kan vi vänta?

Gotland2008-12-06 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
"Vi anser att det är dags för våra politiker att fundera över hur mycket egentligen klimathysterin skall få kosta oss skattebetalare".
Så skrev kärnkraftskramarna Bror Lindahl och Nils Ronquist i ett debattinlägg i GT den 4 december.
Ja, hur mycket är det egentligen värt att rädda Jorden?
Ur min synpunkt är det värt precis vartenda korvöre och inte heller något man kan ha omröstning om vi ska göra eller inte.
Meteorologen Martin Hedberg var årets föredragshållare på Hushållningssällskapets årsmöte i går, som sedvanligt hölls på Wisby hotell. De mest skeptiska borde, om inte blivit omvända, så i alla fall införstådda med att det finns ett hot mot klimatet, oavsett orsaker.

Martin Hedberg visade många diagram om hur klimatet förändrats genom tiderna och här talar vi 400 000 år tillbaka. Här kunde man tydligt se att till exempel jordens medeltemperatur har kraftiga upp- och nedgångar med ganska jämna mellanrum.
Att klimatförändringarna i dag tas på så stort allvar, av de flesta, beror på att vid tidigare stora förändringar fanns inte den moderna människan som i sig själv bidrar med enorma tillskott till de faktorer som ligger till grund för förändringarna.
Havsnivåer och medeltemperaturer är det som vi oftast talar om som mätare på att förändringar sker. Att hänvisa till att dessa alltid har förändrats är i och för sig riktigt men då har vi talat om perioder på tusentals år. Nivån i Atlanten har till exempel legat ganska stabilt de senaste 7 000 åren men har bara de senaste 400 åren stigit med 20 meter.
Medeltemperaturen har legat runt 14 grader de senaste 10 000 åren men vid en höjning med bara två grader kommer 20-30 procent av ekosystemet att utrotas.

Vi har kunskapen och vi har resurserna att vända vägen som annars är utstakad mot, om inte avgrunden, så i alla fall en värld totalt annorlunda än den vi lever i idag.
Den energi vi förbrukar totalt på jorden i dag kommer till 80 procent från olja, kol och naturgas. Behovet av energi kan täckas 10 000 gånger detta genom att använda sol, vind, vatten, biomassa.
Så frågan för mig är inte vad det får kosta att rädda jorden som vi känner den utan hur länge vi kan vänta med att inse det självklara.
Läs mer om