Höjd status på maten

Gotland2007-12-06 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I Sverige pågår en ständig diskussion och debatt om matpriser och ibland känns det som frågan blivit lite av ett självspelande piano. I höst har Arla och flera andra mejeriföreningar höjt avräkningspriset på mjölk till producenterna - lantbrukarna - och detta har i sin tur medfört att konsumentpriset på mejeriprodukter nu höjs i affärerna.
Huvudorsaken till höjningen är att efterfrågan på mjölkprodukter ökat runtom i världen och detta har i sin tur lett fram till en bristsituation på mjölkråvara. Kraftigt stigande spannmålspriser har också gjort att lönsamheten för de mjölkproducerande lantbrukarna sjunkit ytterligare genom ökade foderkostnader.
Många har därför helt enkelt ändrat driftsinriktning och slutat med mjölkproduktion. Prishöjningen är därför helt rimlig för att bryta detta mönster och trygga tillgången på mjölkråvara. Dessutom har priset legat still i flera år, vilket inte varit fallet med de flesta andra livsmedelsprodukter.
Prishöjningen på mejeriprodukter i butikerna har redan skapat rubriker i kvällspressen och kommer säkert att höja tonläget ett steg till i matprisdebatten. Men glöm inte bort alla nyttigheter som exempelvis en liter mjölk innehåller och till ett betydligt lägre pris än de flesta helt onyttiga läskprodukter. Dessutom visar enligt Dagens Nyheter en ännu opublicerad rapport om konsumtion från Göteborgs universitet att svenskarnas köp av dyra heminredningsprylar under det gångna året volymmässigt ökat med hela 11 procent.
Kanske dags att också höja statusen på livsmedel, så att maten på faten får samma status som den nya soffan i vardagsrummet.
Läs mer om