Här snackar vi tillväxt
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Jag hoppas att Lars Thomsson krönika härintill inte möter samma öde. Jag delar hans åsikter om att det finns en gotländsk "bruksanda". En utpräglad nånannanism som ofta landar i att det som gjorts är fel alternativt har gjorts av fel personer. Man känner sig snuvad på konfekten trots att man själv aldrig lagt två strån i kors för att öppna locket till asken. Lite hårdraget.
I dag ordnar Tillväxt Gotland Gotlands företagardag och det ska bli spännande att se vad den har att ge. Programmet verkar intressant och bland annat ska ju logotypen för varumärket för Gotland presenteras. Hur denna kommit till är ett utmärkt exempel på en förebild för att nå framgång. Budet gick till tre gotländska reklambyråer som för första gången samarbetar istället för att konkurrera om uppdraget.
Samarbete betyder inte att man inte konkurrerar. Ett exempel som ofta nämns är att etablering av fler butiker alltid ökar den totala handeln. Om en kund efterfrågar något som man själv inte har är det bättre att hänvisa till en konkurrent än att låtsas som att det inte finns fler butiker med liknande utbud.
Om man tänker kundnytta. Nästa gång kan man själv få kunder genom att konkurrenten gör samma sak.
Samarbete har historiskt varit vardag inom livsmedelssektorn, det som i dag kallas de gröna näringarna. Genom kooperationen inom lantbruket har man förvisso hållit hårt på sina revir men även inom sig samarbetat och samverkat utåt mot kund. Därför är det inte förvånande att livsmedelssektorn på Gotland går framåt när andra går bakåt. På bara tre år har företagen inom Goda Gotland ökat sin omsättning med 60 procent och omsätter i dag 244 miljoner kronor.
Det kan man kalla Tillväxt Gotland i dubbel bemärkelse.