Har aldrig ifrågasatt DBW

Foto: Zettergren Bengt

Gotland2008-09-02 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Egentligen finns ingen anledning för mig att kommentera Jan Utas inlägg i gårdagens tidning angående DBW och dess verksamhet.
Jag instämmer i, om inte allt, så det mesta.
Det finns helt klart en stor svårighet i att förklara poängen i mitt resonemang, inte får att min poäng är otydlig, utan för att den fastnar i en massa filter och föreställningar som automatiskt poppar upp men som aldrig har varit ifrågasatta.
Som att det skulle handla om DBW:s rätt att såväl finnas till som att ha vilka stadgar och verksamhet man själv önskar.
Hur många gånger jag än poängterar detta, för mig självklara, så vill somliga få det till att jag lider av nån sorts bitter avundsjuka eller att jag kräver att DBW ska ta in kvinnor som medlemmar.
Men hur DBW fungerar och är organiserade är en helt annan, och i för sig intressant, debatt.
Hur en förening som har som ett mål att "verka något för det allmänna" inte anser att detta kan vara ett arbete för såväl kvinnor som män, är i sig anmärkningsvärt. Att man aktivt och på ett mycket medvetet sätt utesluter kvinnor i ett sådant samhällsarbete är inte särskilt 2008. Men, fortfarande, det står DBW helt fritt att ha dessa regler och varken jag eller någon annan har med det att göra.
Men tycka kan man ju alltid.
Som sagt, jag håller med i det mesta Jan Utas skriver, inte minst angående Lennart Lindgrens arbete med trädgårdsstyrelsen där han bland annat använde Linnéåret för att göra massa spännande saker i Botaniska trädgården.
Om detta har ingen haft avvikande åsikt. I vart fall inte undertecknad och det känns konstigt och lite genant att ens behöva påpeka detta.
Det enda jag inte håller med Jan Utas om är att DBW:s makt och inflytande inte är större än någon annans.
Det är det som är min poäng.
Och därmed riktas inte kritiken i första hand mot DBW utan Gotlands kommun och andra som låter DBW:s inflytande vara mycket större än det borde vara i ett demokratiskt perspektiv.
Jag tycker att det är en viktig princip att man inte ska samverka med icke-demokratiska organisationer när det handlar om vårt allmänna.
Hade medelålders män varit en diskriminerad grupp som aldrig annars kom till tals, då hade frågan hamnar i en helt annan dager.
Men nu är det ju tvärtom, för att få medlemskap i DBW krävs att man har en etablerad roll i det gotländska samhället, att man redan är en maktfaktor, även om det rent formellt är öppet för vem som helst, förutsatt att man är man. alltså.
Att tro att dessa informella maktstrukturer inte har mer inflytande än "vanligt folk" är i mina ögon naivt.


Läs mer om