Hamnens själ är på väg bort och spännande gamla tidningsrubriker
En del av hamnområdets dragningskraft och charm i Visby bygger på att det finns sjöfart året om. foto: Mikro Johansson
Foto: Fotograf saknas!
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Att gamla anrika hamnområden förvandlas på detta sätt är en trend som finns runtom i världen. Arbetsplatser med sjönära läge är attraktiva, men ibland glömmer man bort en viktig sak: En levande hamn med handelssjöfart hela året är betydligt charmigare än en hamn som endast lever upp på sommaren och då bara med fritidsbåtar. Jag tror att de flesta upplever just liv och rörelse i inre hamnen som själva dragningskraften. Sedan må det vara flis-, virkes-, grus- eller spannmålsbåtar som lossar eller lastar.
Tabubelagt
Med risk för att bli kallad nostalgiker konstaterar jag att den planerade utvecklingen av Visby hamn tyvärr gör att en del av dess attraktionskraft försvinner tillsammans med nedläggningen av den traditionella hamnverksamheten. Innebörden av ordet "hamn" är förresten enligt Svenska Akademins ordlista "skyddad plats för förtöjning av båtar".
Stora delar av inre hamnområdet upptas nu på vardagar av parkerade bilar. Varför inte bygga ett eller flera parkeringshus, men tyvärr verkar det vara tabubelagt att tala om P-hus i världsarvsstaden Visby. Det beror förmodligen på att man ofta förknippar dessa med föga estetiskt tilltalande betongklumpar. Så behöver det dock inte vara. Genom rätt utformning och anpassning till omgivande bebyggelse kan det istället bli en försköning av hamnmiljön, vilket stora "hav" av biltak knappast utgör.
Tidningsrubrik
Rubriken är viktig när det gäller att fånga tidningsläsarnas intresse för en artikel. Kom att tänka på en gammal spännande förstasidesrubrik som hade den här bakgrunden:
I min uppväxtstad Nyköping fanns en stor fabrik för tillverkning av dåtidens kända tvål-, tvättmedels- och tandkrämsmärken. Företaget gick mycket bra och expanderade ständigt. Detta gjorde att man på grund av utrymmesbrist hyrde in sig i lador runtom stan för lagring av färdiga produkter.
Rökpelare
En varm sommardag drog ett kortvarigt, men mycket kraftigt åskväder över bygden och det bar sig inte bättre än att åskan slog ner i en av ovan nämnda lador, vilken fattade eld. När regnet lagt sig syntes en kraftig rökpelare över skogen och dessutom började det smälla som vid ett militäranfall. Eftersom detta inträffade knappt femton år efter andra världskrigets slut, blev det oro hos en del personer som ännu mindes krigets fasor när de hörde det enorma smällandet.
Trots uppmaningar från oroliga mödrar att inte lämna hemmen var vi grabbar naturligtvis på cyklar snart på väg mot rökpelaren. Kunde det vara en militärinvasion? Väl framme kom dock förklaringen: I den brinnande ladan lagrades miljontals tandkrämstuber, vilka vid denna tid tillverkades av påt. Dessa exploderade nu av värmen från branden och framkallade då ett enormt smatter.
Dagen efter hade lokaltidningen följande rubrik på första sidan: "Kriget kom till stan när tandkrämslagret brann!".
Novemberväder
Till sist lite väderfakta. Den här dagen var det förra året i Visby plus 3 grader, mulet och lätta regnskurar. Dessutom hade veckans snötäcke nästan smält bort.
På tal om snö, så är det i år ont om den varan. Tycker att Joakim Åstrand på Radio Gotland träffar rätt när han brukar inleda morgonprogrammet med "välkommen till ytterligare en novembermorgon".