Håkan Ericsson har helt rätt
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Jag vill till och med påstå att höjd a-kassa inte gör ett enda dugg för att minska arbetslösheten.
Liksom Håkan Ericsson tycker jag också att det är andra politiska åtgärder som behövs. Till skillnad mot samme Ericsson tycker jag att de åtgärder som regeringen har gjort är bra och har dessutom gett synbara resultat.
De åtgärder som Håkan Ericsson efterlyser är utbildning och "annat som kan stärka de arbetslösa" medan konkreta åtgärder för att företag ska stimuleras att anställa lyser med sin frånvaro.
Det är en viss skillnad i resultattänket.
Jobbgaranti för ungdomar mellan 16 och 24 år som erbjuder ökat stöd med kartläggning, studie- och yrkesvägledning samt coachning. Liknande insatser för äldre genom jobb- och utvecklingsgarantin för alla som förbrukat 300 ersättningsdagar. Nystartsjobb. Nyfriskjobb Nedsättning av arbetsgivaravgifter för ungdomar upp till 25 år. Instegsjobb för nysvenskar En generell sänkning av arbetsgivaravgifterna med 1 procent.
Där är de åtgärder som har och kommer att genomföras.
Vilka åtgärder föreslår Håkan Ericsson förutom att höja nivån i a-kassan som vi är överens om inte räcker?
Håkan Ericsson befarar att de varslade på Nimbus kommer att halvera sin inkomst och förlora 6 000 kronor i månaden genom att mista jobbskatteavdraget och leva på a-kassa. För det första måste jag säga att det är en skam att Nimbus betalar sina anställa så låga löner att de bara får ut 12 000 kronor i månaden. För det andra bör det påpekas att Ericssons resonemang utgår från att de kommer att vara fortsatt arbetslösa så att de halkar ner på den lägsta ersättningen efter 300 dagar.
Nu är detta scenario kanske inte helt orealistiskt med tanke på lågkonjunkturen men man har trots allt 80 procents ersättning de första 200 dagarna, därefter 70 procent i 100 dagar (eller upp till dag 450 om man har barn under 18 år).
Förresten är jag överens med Håkan Ericsson om en sak till, att a-kassefrågan kan bli viktig, om än inte avgörande, i nästa val.