Gråbo måste ha en vårdscentral

Åke Svensson (s) varnade för att lova sänkt skatt när sjukvården behöver ännu mycket mer pengar. Och han klargjorde att vårdvalet av vårdcentral inte får leda till att de boende i Gråbo blir utan vårdcentral.

Åke Svensson (s) varnade för att lova sänkt skatt när sjukvården behöver ännu mycket mer pengar. Och han klargjorde att vårdvalet av vårdcentral inte får leda till att de boende i Gråbo blir utan vårdcentral.

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2007-11-27 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det blev en riktigt lång diskussion om det som kallades vårdval i primärvården, men som väl egentligen handlade om ett sätt att godkänna både kommunala och privata vårdcentraler.
Vi har ju redan ett husläkarsystem med listningsförfarande. Jag har själv listat mig hos min husläkare och är jättenöjd med detta. Och jag har fått behålla honom trots att jag flyttat. Men så bra är det inte för alla gotlänningar. Har de flyttat har de inte fått den läkare på den vårdcentral de ville ha, om det var fullt på läkarens lista.
Nu vill man införa ett system där vårdcentralen är tvungen att ta dig, om du vill ha den vårdcentralen. Och ersättningsnormer ska vara lika, oavsett om det är en kommunal eller privat vårdcentral.
Nu kolliderat detta lite grand med lagen om offentliga upphandling, LOU, som ska tillämpas när kommunerna köper upp privat utförda tjänster.

Risker med privata vårdcentraler
Sjukvårdspolitikerna vill hitta principer, som gör det möjligt för gotlänningarna att enkelt kunna välja sin vårdcentral och så följer vårdpengen med dit. Och ingen vårdcentral kan vägra någon patient, som är kostsam och tar mycket tid.
Det man diskuterade mycket var risken för att privata bolag ska tjäna massor med pengar på att ha många patienter, som inte besöker vårdcentralen ofta.
Men som Åke Svensson (s) påpekade, så kan det styras genom betalningssystem. Om man som i Stockholm har hälften i fast ersättning och hälften per besök, så lönar sig många besök. Många och korta. Då kan vårdcentraler i rika delar av storstäderna, som har stor genomströmning av ganska friska patienter, tjäna storkovan. Så ska vi inte ha det på Gotland, menade Åke Svensson.,
Medan Carina Lindberg (v) pekade på alla tänkbara negativa konsekvenser av vårdvalet och att det bara ska öppna för privat vårdcentraler.
Den risken finns, om de borgerliga vill bestämma regelverket, så det gynnar privata vårdcentraler på bekostnad av kommunala, som finns runt om på ön.
Målet för politikerna i kommunen kan ju inte vara att bana väg för bolag, som vill öppna privat vårdcentral i Visby. Målet måste vara att se till att gotlänningarna har tillgång till vårdcentraler, så nära som möjligt där de bor.
Både Åke Svensson och Carina Lindberg betonade starkt, att de såg det som självklart att Gråbo ska ha en vårdcentral i Gråbo. Där bor ju en stor del av Visbys befolkning och då måste deras behov vara styrande och inte var en eventuell privat vårdcentral vill lokalisera.
Beslutet om att de boende i Gråbo, ska ha en vårdcentral i Gråbo, måste ligga hos sjukvårdspolitikerna och inte hos marknadskrafterna. Och det får inte bli så att politikerna avhänder sig besluten och låter marknaden lägga ner vårdcentralerna i Roma och Klintehamn för att privata vårdcentraler bara ser det som lönsamt att ligga i Visby.
Det kommer nog att bli mycket debatt och strid om vårdcentralerna på Gotland och kanske den på Gråbo i synnerhet.
Läs mer om