Gotländskt slakteri?

Scan vill sälja slakteriet i Visby. Det borde finnas gotländska intressenter som kan ta över och låta det gotländska slakteriet bli ett centrum för gotländsk köttförädling.

Scan vill sälja slakteriet i Visby. Det borde finnas gotländska intressenter som kan ta över och låta det gotländska slakteriet bli ett centrum för gotländsk köttförädling.

Foto: Bengt Zettergren

Gotland2009-09-16 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Scan som äger och driver slakteriet i Visby vill sälja eller få en samarbetspartner som driver det vidare. Äntligen tycks proppen, som hindrat det riktiga utvecklingssprånget för det gotländska köttet försvinna.
Den enorma jättekoncernen Scan har drivit slakteriet med förstrött intresse och hittills blockerat utvecklingsmöjligheterna för det gotländska köttet. Nu söker de någon som kan ta över eller som de kan samarbeta med. Redan har företrädare för Meny Gotland sagt sig vara intresserade. Säkert finns fler.
Om Scan sköter det här upplägget rätt kan det komma ut något riktigt bra ur det. De som idag jobbar på Scans slakteri riskerar inte att slakteriet omedelbart läggs ner. Det har Scan garanterat. Och jag är helt övertygad om att det finns många intressenter på Gotland, som vill ta över den fina anläggningen som slakteriet i Visby är. Där kan både slaktas, styckas och förädlas. Det kan bli ett riktigt centrum för gotländsk köttförädling.
Med en en annan ägare kan kanske äntligen lammköttet bli en storsäljare på Gotland. Meny Gotlands gotländska kött finns sedan länge i de gotländska butikerna och är eftertraktat. Den gotländska fläskfilén är finare än de flesta filéerna och ligger prismässigt som svensk fläskfilé. Och får Meny Gotland och andra intressenter möjligheter att utnyttja slakteriets lokaler, så kan hur mycket fina gotländska köttbitar som helst komma ut därifrån och ge gotländska köttbönder ökade inkomster. Liksom att förädlingsledet kan få fram nya produkter som ger allt fler jobb.
Jag tror risken för att slakteriet i Visby läggs ner helt är liten. Nu har Scan kommit fram till att de gärna lämnar det, men lämnar över till dem som mycket smartare och driftigare kan använda det för slakteri, styckning och förädling av det gotländska köttet. Nu får kommunledningen, Almi, LRF och andra agera tillsammans, så att det så smidigt som möjligt kan bli ett genuint gotländskt slakteri i Visby. Som ger det gotländska köttet en ny framtid. Och räddar jobben.
Läs mer om