Gotländsk ost ger nya jobb

Patric von Corswant med fru Inger satsar nu stort på osttillverkning. En glädjande gotländsk investering som ger lönsamhet och jobb

Patric von Corswant med fru Inger satsar nu stort på osttillverkning. En glädjande gotländsk investering som ger lönsamhet och jobb

Foto: Krister Nordin

Gotland2008-12-02 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
När den effektive Thage G. Peterson jobbade hårt för att få fram ersättningsjobb när Flextronics och P 18 las ner, var lokal osttillverkning ett hett spår för honom. Arla var på gång att lägga ner Stånga mejeri, som gjorde den uppskattade osten Blå Gotland.
Arla la ner det väl fungerande och lönsamma mejeriet i Stånga och hindrade att det blev osttillverkning där. Thage G. Peterson hade goda förebilder från små lokala osttillverkare i Jämtland och i norra Italien, som vara mycket lönsamma genom sin nischproduktion av dessertostar. Då misslyckades Thage G. Peterson att få igång någon lokal ostproduktion på Gotland. Men nu är det på gång, helt av egen kraft av de skickliga och entusiastiska entreprenörerna, som driver Stafva gård.
Paret Inger och Patric von Corswant har många goda ostidéer och vågar investera i osttillverkning. De har hållit på i mindre skala ett tag och sett, att det är lönsamhet i att sälja den sorts ostar de tillverkar. De har faktiskt tjänat mer på osttillverkningen, som de gör från mjölken från fem kor, än vad de tjänat på mjölken från 75 kor till Arla. Därför säger de upp upp kontraktet med Arla och bygger ett eget mejeri med ysteri.
Jag tycker det är oerhört glädjande, att det finns delar av öns näringsliv där investeringsviljan är hög och entreprenörskapet starkt. Jag tror inte de behöver vara oroliga. De slåss inte med lågprisostarna i butikerna, utan med de exklusiva ostarna, som många är villiga att betala ett högt pris för. Och jag kan tänka mig att många restauranger av klass är stora kunder.
En företagare ska akta sig för att satsa på en enda produkt, för då blir de mer sårbara. Därför är det klokt att man på Stafva tänker kombinera den rena osttillverkning med ostturism. Närheten till Visby kommer säkert göra att alla turistbussar kommer att lägga in Stafva på sin rutt. Och hela ostinvesteringen kommer att ge 6-7 nya jobb. Underbart.
Satsningen på lokalproducerad ost är tydligen en investering som bankerna gillar och tror på. Därför blir den nu av på Stafva. När de stora jättekoncernerna, som Arla, sviker Gotland, är det bra när modiga och påhittiga företagare drar igång lokalproducerade livsmedel, som med säkerhet kommer att ge både god lönsamhet och nya jobb.
Läs mer om