Gotland har näst lägsta andelen

På bilparkeringen gäller tidsbegränsningar, vilket ställer till det för de som arbetar på lasarettet. Andelen deltidsarbetande är förvisso lågt jämfört med landet i övrigt, och för övrigt är en tidsbegränsad parkering till tre timmar alltför snålt tilltagen även för deltidsarbetande. Foto:  Bengan Zettergren/arkiv

På bilparkeringen gäller tidsbegränsningar, vilket ställer till det för de som arbetar på lasarettet. Andelen deltidsarbetande är förvisso lågt jämfört med landet i övrigt, och för övrigt är en tidsbegränsad parkering till tre timmar alltför snålt tilltagen även för deltidsarbetande. Foto: Bengan Zettergren/arkiv

Foto: Bengt Zettergren

Gotland2008-03-11 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
För en gångs skull är det glädjande att Gotland hamnar långt ner i en statistik. I alla fall om statistiken visar från toppen och neråt hur stor del av kvinnorna som arbetar deltid. Det är som bekant en strävan att alla som vill ha heltidsarbeten skall kunna få det. Nu har Gotland inte lyckats fullt ut eftersom det ännu är tre av tio kvinnor som har deltidsarbete. Men då skall man veta att det inte är alla som önskar heltid. För några är valet av deltidsarbete medvetet.
I Kronobergs län är nästan varann kvinna deltidsarbetande, 49 procent. Lägst andel har Stockholm med 29 procent. Näst lägst bland län placerar sig Gotland med 30,1. Siffrorna är tagna ur en sammanställning som Dagens Nyheter gjorde för en tid sedan med utgångspunkt från flera faktabaser. Den efterföljande debatten har inte visat på några påtagliga tveksamheter i det presenterade materialet, så därför kan vi glädja oss åt Gotlands fina placering i den här statistiken.
Annars har vi ju vant oss vid stående kritik mot Gotlands kommun för att det finns för många deltider, inte minst inom vården. Särskilt ökande har kritiken varit på senare tid, efter det att alliansen övertog makten på Gotland. Den var lite mer lågmäld - även om den förekom - under den tid som den tidigare vänstermajoriteten hade makten.
Det här fenomenet med att allt skall ordnas snabbt vid ett maktskifte finns i flera olika sammanhang. Vi har ett färskt exempel på detta när två ledande fackföreträdare i kommunen går ut och anklagar nu sittande majoritet för de vitesföreläggande som lagts från Arbetsmiljöverket. Dessa lades nämligen under föregående majoriteter och är inget som har kommit i dagsläget. Här kan man verkligen tala om kritiker som skjuter över målet, långt över målet.
Med detta inte sagt att nuvarande majoritet står helt utan ansvar. Tvärtom har den att se till att vitesföreläggandena nu inte löses ut. Vad jag däremot ifrågasatte i en ledarkommentar i torsdags var om Arbetsmiljöverket inte var onödigt petiga när man inte kunde tillåta en förlängning med ett år för Östersol eftersom nybygget hade fått flyttas. Arbetsmiljöverkets tjänsteman svarade med att hon inte litar på Gotlands kommun och dess löften och därför inte går med på denna till synes rimliga begäran om tidsfrist. I det svaret måste vi tolka in att det här inte uppstått under nuvarande majoritet, men av de fackliga företrädarna får nuvarande majoritet ändå hela skulden lagd på sig i ett inlägg på insändarsidan i dag.
Läs mer om