Gör Sverige attraktivare

Gotland2009-05-29 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Globaliseringsrådet ställer inte upp i valet, sade ordföranden Lars Leijonborg när han presenterade slutrapporten i måndags. Men den fria rollen till trots ställer inte alla rådets medlemmar upp på slutsatserna. Längst går LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin som kategoriskt gör tummen ner för både förslagen om något flexiblare regler på arbetsmarknaden och sänkta skatter. LO står i vägen.
Huvudinriktningen i rapporten har dock tillräckligt starkt och brett stöd för att den ska kunna tjäna som inspiration för den viktiga debatten om hur Sverige ska kunna dra fördel av globaliseringen. För om det är något som är säkert så är det att globaliseringen är här för att stanna och att utmaningarna för Sverige är stora - liksom de möjliga vinsterna om de rätta vägvalen görs i tid.
Slutsatserna från rapporten är inte lika djärva som de som dess kansli presenterade i en egen slutrapport förra veckan. Något annat var inte heller att vänta när 22 representanter från olika delar av samhället ska ställa sig bakom ett framgångsrecept. Men det finns alltså tillräckligt mycket att ta fasta på. En del är inte särdeles kontroversiellt, som satsningar på utbildning, forskning och infrastruktur. Förslaget om en ny skattereform är däremot desto mer känsligt. Bort med värnskatten och minska andelen heltidsarbetande som betalar statsskatt från 30 till 10 procent är inte en prioritering som vare sig regeringen eller oppositionen står bakom.
Moderaternas partiledning har nyss presenterat sitt förslag till ekonomisk politik under nästa mandatperiod. Inriktningen vad gäller skattesänkningar är tydlig: låg- och medelinkomsttagare prioriteras i den utsträckning det överhuvudtaget kan bli aktuellt med sänkta skatter. Omsorgen om statens finanser går först. Så här kommenterade Fredrik Reinfeldt förslaget om slopad värnskatt: "Vi frågar oss: hur nå dem med lägsta inkomsterna? Då är det naturligt att använda breda skattesänkningar. Globaliseringsrådet börjar i en annan ände, med dem som tjänar mest. Det är inte vårt svar".
De olika inriktningarna handlar inte bara om olika tidsperspektiv. Trots att Globaliseringsrådets rapport döpts till "Bortom krisen" lägger rådet förslag som är avsedda att vara realistiska att genomföra under nästa mandatperiod. Om viljan finns. Poängen med att platta till skatteskalan och ta bort värnskatten är att Sverige bättre ska kunna konkurrera om den mest välutbildade - lättrörliga - arbetskraften och göra det möjligt att få mer riskkapital till det så viktiga nyföretagandet. Sådana satsningar gagnar hela samhället. Skatter kan alltså behöva sänkas både nedifrån och uppifrån - samtidigt.
En skattereform kräver ett perspektivskifte som i dag inte kommit till stånd. Förhoppningsvis kan Globaliseringsrådets rapport bidra till det. För rådet har rätt i att mycket mer energi måste ägnas åt att förbättra Sveriges omställningsförmåga och attraktivitetspolitik. I det arbetet går det inte att blunda för att skatterna är ett problem.
Läs mer om