Globalisering på riktigt Nu skall vi ta ansvar över hela världen

Gotland2008-04-03 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Mats Svegfors utredning om ansvaret vid katastrofer utomlands föreslår att samhället skall ha ett sådant i hela världen. Det är inte särskilt överraskande. I mycket är detta bara en formalisering av det ansvar staten efter tsunamikatastrofen och Libanonkrisen avkrävts och i praktiken redan tagit på sig. Ändå är det något av en revolution. Fortsättningsvis finns det i princip ingen geografisk begränsning av den svenska statens ansvar.

Klara preciseringar
I tsunamikatastrofens kölvatten har det blivit uppenbart att det svenska samhällets ansvar måste vara utsträckt. Detta inte minst efter att vissa länder, till exempel Italien, visat att det gick att agera både snabbt och resolut och därigenom få hem sina medborgare.
Därför är det bra att den Svegforska, parlamentariska utredningen, nu kommer med preciseringar som kan diskuteras och läggas fast, förhoppningsvis innan nästa katastrof inträffar. För att det blir fler kan vi vara förvissade om!
En del i förslaget är när statliga insatser skall sättas in. Precis som idag kommer huvudregeln fortfarande att vara att i vi i första hand måste hjälpa oss själva. På samma sätt som när vi drabbas av olyckor av olika slag här hemma. Men när detta inte går, när katastrofen är så stor och omfattande att den enskilde inte klarar sig själv, då skall staten gripa in.

Bra med flera
Avgörandet för detta kommer precis som nu att ligga i regeringens hand och som vägledning säger utredningen klokt nog att det är bättre med en insats för mycket än en för lite. När det gäller vilka som omfattas är man också vällovligt bred. I princip alla som har anknytning till Sverige omfattas.
I övrigt är en av de viktigaste punkterna det ekonomiska ansvaret. Även här har utredningen, politiskt enig som den är, hamnat rätt. Åtgärder som riktas till den enskilde, som resa hem, skall också bekostas av denne. Med hjälp av reseförsäkringar och egna medel. Klokt därför att de "skuldsedlar" som brukar användas vid konsulära insatser, vilket även skedde under tsunamin, är sällsynt olämpliga.
Frågan om en obligatorisk reseförsäkring ville miljöpartiets Lotta Hedström ha bättre utredd och hon kritiserar i ett särskilt yttrande att så inte skedde. Det kunde hon ha besparat sig. Det är svårt att se hur en sådan skulle kunna utformas och det finns heller inte samma skäl för ett obligatorium här som i trafiken. Men hon fick i alla fall nämna ordet klimatförändring!
Läs mer om