Gladast vinner

Gladast vinner. Mona Sahlin och socialdemokraterna måste öka sin trovärdighet hos både medelklass och arbetarklass.

Gladast vinner. Mona Sahlin och socialdemokraterna måste öka sin trovärdighet hos både medelklass och arbetarklass.

Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX

Gotland2009-06-24 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Den bästa valrörelse jag varit med om var den socialdemokraterna gjorde på Gotland 2002. Då målade socialdemokraterna upp en positiv bild av vad de vill göra med Gotland. De satte dagordningen, skällde inte på motståndarna, utan drev sina positiva utvecklingsfrågor. Vilka i valrörelsen 2002 var att bygga bort bostadsbristen och under mandatperioden bygga minst 500 nya bostäder. Och att förbättra kommunens personalpolitik och självklart stärka den kommunala välfärden, som barnomsorg, sjukvård och äldreomsorg. Allt med mottot: Gladast vinner.
2002 hade socialdemokraterna på Gotland stor trovärdighet i sitt budskap och de vann majoriteten i kommunen tillsammans med vänsterpartiet och miljöpartiet. Det var en framgångsrik valrörelse och en framgångsrik period i Gotlands utvecklingshistoria. Tyvärr gick det inte att upprepa 2006. Men kanske 2010?
På riksnivå diskuteras nu inom socialdemokraterna resultatet efter EU-valet. Främst valförlusten i storstäderna. Ska socialdemokraterna försöka locka storstädernas medelklass. Eller ska de presumtiva s-väljarna i storstädernas förorter med arbetslösa och invandrare prioriteras. Svaret måste bli både och. Socialdemokraternas bedrift under sitt långa styre av landet är att kunna ha en politik som är bra både för arbetarklassen och medelklassen. Mycket av den politiken finns idag också, men uppenbarligen inte trovärdigheten.
Medelklassen tror inte på socialdemokraterna, utan röstar borgerligt eller på miljöpartiet. Och arbetarklassen, som borde rösta på socialdemokraterna, röstar inte alls eller missnöjesröstar på sverigedemokraterna. Alltså handlar det om att öka trovärdigheten i det socialdemokratiska budskapet. Då handlar det nog om att våga tala om att dagens skatter inte räcker till att bygga all den välfärd för alla, som socialdemokraterna vill genomföra.
Både medelklassen och arbetarklassen vill ha jobb och en bra a-kassa. De vill ha bra barnomsorg, skola och äldreomsorg. De vill ha tillgång till sjukvård efter behov, inte efter plånbokens storlek. För att klara allt detta krävs höjda skatter, eftersom de borgerliga har plundrat statskassan med sina skattesänkningar till de mest välbeställda. Tydliga besked om både välfärdens innehåll och vem som ska betala, det ökar trovärdigheten och ger röster.
Läs mer om