Full gas i Slite
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
En del anser, att genom att göra denna affärsförbindelser, så har Gotland undergrävt möjligheterna för Gotlands kommun att säga nej till gasledningen. Och till och med försvårat för Sveriges regering att säga nej till gasledningen. Detta låter och är orimligt. Finns graverande miljöskäl emot att lägga ner gasledningen i Östersjön, så måste både Gotland och Sveriges regering kunna säga nej till gasledningen.
Jag har svårt att förstå, att Gotland ska tacka nej till att få kajen i Slite bekostad av ett bolag, som är villig att ta en sådan affärsrisk. Det står Gotland fullständigt fritt att säga nej till gasledningen. Vilket jag tycker att fullmäktige ska göra. Gasledningen är främst en broms på utvecklingen mot miljöriktiga bränslen. Genom gasledningen förlängs användningen av fossilgas i femtio år.
Det vore bättre att utveckla biobränslen och andra hållbara bränslen, som inte försämrar klimatet. Kanske det också finns miljörisker med att lägga ner gasledningen i Östersjön. Men det värsta är att koldioxidutsläppen i Europa fortsätter. Däremot ser jag små eller inga säkerhetspolitiska problem med gasledningen.
Före fullmäktigesammanträdet tog jag en tur till Slite. Det sjuder av utveckling i Slite. Området kring gamla Samhall är nu ett livligt affärscentrum med en bra restaurang. Ishallen genererar mycket aktivitet och snart spelas TV-cupen där. Massor av folk reser till Slite. Skolan är ombyggd och Gotlands bästa på att klara eleverna med godkänt i kärnämnena.
Om nu hamnen rustas upp och det ger upphov till massor av gasledningsjobb i tre år, så blir det verkligen full gas i Slite. Med en ny större bra kaj i Slite, kan kryssningsbåtar gå in där, vid blåsigt väder, när de inte kan gå in i Visby. Tills vi har fått en kryssningskaj i Visby! På Gotands östra sida går många färjelinjer från norra till södra Östersjön. Med en bra kaj i Slite ökar nöjligheterna att de lägger till där. Och då har vi förbindelser till Finland och Polen.
Först om Gotlands politiker låter sig mutas av att gasledningsbolaget tar affärsrisken, att investera i Slites hamn, så är det fara på färde. Men nog har både Rolf K Nilsson, Stefaan de Maecker och andra, kurage nog att säga nej till gasledningen, trots att gasledningsbolaget bekostar en ny kaj i Slite?