Från 155 till 205
Att fira det nya året med fyrverkeri är en gammal tradition. En trevlig sådan om det sker i ordnade former och rimliga proportioner, men ibland kan man fundera över rimligheten i att "bränna upp" miljontals kronor på några minuter. foto: mikro johansson
Foto: Fotograf saknas!
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det känns bra att regeringen ger detta uppdrag till länen, det är där man vet vad som bäst behövs och vilka projekt som bör prioriteras.
För Gotlands del finns ett särskilt angivet uppdrag, att redovisa åtgärder för en långsiktigt hållbar och konkurrensneutral godstrafik mellan Gotland och fastlandet. I klartext: en ersättning till det sedan länge omdiskuterade Gotlandstillägget.
Den som önskat att staten skulle komma med en färdig lösning på denna komplicerade fråga blir alltså ordentligt besviken.
Om knappt ett år, den 2 november 2009, vill näringsdepartementet ha in de regionala åtgärdsplanerna för att fastslå dem att gälla 2010-2021.
Ser man till hur de liggande planerna, antagna under den förra majoriteten, såg ut, innebär de nya infrastruktursatsningarna en höjning med över 30 procent (32,5) för Gotlands del. Från 155 till 205 miljoner kronor.
Åtgärderna i de regionala planerna ska utgå från regeringens intentioner att bland annat underlätta pendling samt klimatsmarta transporter som till exempel att cykla. Näringslivet och andra som är berörda av infrastruktur, vilket ju faktiskt är alla, ska involveras i regionernas arbete med åtgärdsplanerna.
Det känns som ett logiskt och konstruktivt sätt att arbeta, att de som vet bäst får vara med och bestämma om vilka projekt som ska prioriteras när det gäller den så viktiga infrastrukturen.
Att man på departementet också anser att det är på Gotland man har lösningarna för en långsiktigt hållbar godstrafik är också bra även om det varit lättare att skjuta över det ansvaret på någon annan.
För det finns ju än så länge ingen enad inställning på Gotland om hur alternativet till Gotlandstillägget bör vara konstruerat. Så nu blir det upp till oss att hitta en gemensam lösning och här måste alla goda krafter samarbeta.
Efter så många års erfarenhet av ett system som många kritiserat, borde det finnas många goda idéer om hur det borde vara.