Fortsätt att skynda långsamt
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Mycket av det som lades fram är känt sedan tidigare. Framförallt det omfattande stödpaket som riktas mot fordonssektorn. Det nya i regeringens politik handlar bland annat om möjligheten för företag att skjuta upp skatter och arbetsgivaravgifter.
Syrlig kommentar
I en syrlig kommentar förklarade Borg att han inte tror att bankerna tar sitt samhällsansvar och ger lån till nödställda företagare. Nu är det knappast någon ideell verksamhet Borg chefar över heller. De uppskjutna inbetalningarna kommer med ränta och en särskild avgift. Det är med andra ord inte gratis att vänta med skatten.
Vad som däremot saknas, och som regeringen kritiseras för av oppositionen, är ett tillskott till landets kommuner och landsting. För att förhindra uppsägning av personal hoppas många på miljarder från staten. Borgs och regeringens inställning är dock att det är bäst att avvakta. Hellre än att rusa iväg och lova extrapengar så väljer man att följa utvecklingen och därefter fatta ett eventuellt beslut om stödåtgärder.
Sola sig i glansen
Konjunkturläget är synnerligen allvarligt. I Tyskland väntas ekonomin krympa med 2,25 procent i år. En halv miljon tyskar ser ut att bli arbetslösa. Dagens Nyheter rapporterar att tyska staten går in och betalar mellanskillnaden när fordonsindustrin kortar arbetstiden för sina anställda. Tre miljarder kronor kostar det att dämpa fallet för arbetarna på BMW, VW och MAN. För ekonomin i stort talas det om krispaket i storleksordningen 800 miljarder kronor.
Så länga kurvorna pekar uppåt kan politiska ledare sola sig i glansen. När det nu vänder nedåt finns det ingen hejd på klagolåten. Ministrarna anklagas för att vara passiva. Fredrik Reinfeldt och kollegorna i kretsen av regeringschefer har ett svårlöst dilemma framför sig. Det finns stora risker förenade med att lyssna för mycket på panikslagna kritiker.
Devisen "skynda långsamt" kanske inte vinner några val. Icke desto mindre är det en klok strategi. Problemen med statliga akututryckningar är inte bara att de gräver stora hål i statens kassa, det finns dessutom inga som helst garantier för att åtgärderna åstadkommer något av värde.
Lösa tyglar
Det som uppfattas som passivitet kan också ses som uttryck för långsiktighet.
Läget är visserligen extraordinärt men rent principiellt kan det inte vara meningen att det privata näringslivet gör stora vinster i goda tider för att sedan komma med håven när det vänder. Det finns ingen logik i att kräva förmånliga skatter och lösa tyglar så länge det går att tjäna pengar, för att sedan fly undan sitt ansvar i sämre tider. Möjligtvis kan delar av näringslivet uppträda så kortsiktigt, för Reinfeldt och regeringen är det däremot ett farligt spel.