Förtroendeklyftor som växer
Kommunfullmäktiges ordförande Lilian Edwards (m) har av Inger Harlevi (m) reducerats till blomsterflicka när kulturpriset delas ut.
Foto: Zettergren Bengt
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Förtroendet mellan politisk ledning och förvaltningsledningar bär i några nämnder tydliga spår av allt större sprickor. Personalen börjar revoltera mot ogenomtänkta ideologiska beslut. Att majoriteten inte bryr sig om den politiska oppositionen det är vi vana vid.
Sjukvårdens förtroendekris
De fyra borgerliga partierna har fullt sjå att komma överens internt. Den interna överenskommelsen de kommer fram till, tål inte en ytterligare prövning där oppositionen ges möjlighet till synpunkter. Risken är för stor att majoritetens förslag spricker och de får börja om och den kraft det skulle ta en gång till tål inte samarbetet.
Det som nu återigen börjar skönjas är att en del förvaltningsledningar inte informeras om besluten innan, utan den mottar den politiska majoritetens beslut vid sammanträdesbordet.
Det borgar inte för en stabil utveckling och det tydligaste tecknet är sjukvårdens senaste förtroendekris. Vad sjukvården behöver för att klara hem sina ekonomiska och verksamhetsmässiga utmaningar är arbetsro. Och att förvaltningsledning och politik går hand i hand. Kommer denna handlingsförlamning leda till ännu ett förlorat år för sjukvården?
Visst är det politiken som bestämmer, men genomförandet underlättas inte av att det skapas förtroendeklyftor mellan politisk ledning och förvaltningsledning.
Att det skulle sluta med att förvaltningschefen inom räddningstjänsten skulle avgå, kunde vem som helst räkna ut. Får inte personalen vara delaktiga i förändringsarbetet och det dessutom handlar om en stark grupp som brandmän, då kan det bara gå fel.
Huvudansvaret har Lars Thomsson, centern. Han ville ha snabba besparingar och då får enligt honom personalen inte vara delaktig.
Förvandlats till blomsterflicka
Vart tog de stolta deklarationerna i tolvpunktsprogrammet om medborgarnas och personalens delaktighet och inflytande vägen?
Egenregi har fått ny betydelse under 2007. Moderaternas Inger Harlevi, ordförande i kultur- och fritidsnämnden, kör sitt eget lopp.
Hon informerar både förvaltningsledning, politiska oppositionen och den egna koalitionen vid sammanträdesbordet om vad som gjorts och skall göras. Hur länge kommer de andra borgerliga ledamöterna i kultur- och fritidsnämnden att acceptera detta?
Inger Harlevis egen regi har gått så långt att kommunens kulturpris, som sedan 1971 årligen delats ut av kommunfullmäktiges ordförande, numera delas ut av kultur- och fritidsnämndens ordförande Inger Harlevi. Kommunfullmäktiges ordförande har förvandlats till blomsterflicka.
Nya fenomen dyker upp på Internet, som för tankarna till att storebror ser dig. Annonsering som riktar sig till dig som gotlänning. När jag går in på olika hemsidor, så flashar det till på olika ställen, annonser som riktar sig till mig som gotlänning.
Blocket och Aftonbladet är de som jag först noterade. Numera är det andra sidor, som riktar sin reklam till mig. Inte vet jag hur det fungerar, men man får en olustig känsla.
Jag har nu i drygt ett år skrivit min kolumn varannan lördag. Ibland har det varit trögt, men för det mesta så känns det faktiskt lätt och roligt.
Man funderar dock ibland över hur många det är som läser min kolumn. Har under året förstått att många fler läser min kolumn, än vad jag kunnat ana. Vilket känns roligt. Jag får lite olika kommentarer till det jag skriver. Ömsom ris och ros.
En god jul och ett gott nytt år tillönskar jag alla mina läsare.