Förtroende måste förtjänas

Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Gotland2009-04-09 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Politik borde vara något hederligt och tydligt. Som ett paket mjölk från en ko och ett mejeri nära dig. Med tydligt bäst-före-datum, krav-märkt, som smakar precis så gott som man förväntar sig och som är näringsriktigt. Istället har dagspolitiken blivit mer och mer lik en dokusåpa. Något i högsta grad flyende, mellan tid och rum. Idag förtroende, imorgon en flopp. Göran Persson är ett utmärkt exempel på det. Den som vinner idag, försvinner imorgon.
Ska man dra den slutsatsen att politiken är som vilken kortvarig trend som helst? Att den finns med i och återspeglas i vår vardag och på så sätt hålls levande och dagsaktuell? Det är här som man kan börja diskutera opinionsmätningarnas betydelse för politikens dragningskraft.
Häromdagen hävdade på Dagens Nyheters Debattsida, en professor vid Chalmers, att opinionsmätningarna allt mer tar över politiken. Att debatten om sakfrågorna trängs undan av undersökningarna. Att opinionsmätningarna lever sitt eget liv. Tätt som vårtecknen kommer de, men varför och hur?
Opinionsmätningar, precis som politiken, handlar om förtroende. Vilket förtroende har vi medborgare för opinionsmätningarna och hur trovärdigt redovisar de politikernas och politikens förtroende hos väljarna? Gå hem eller gå bort. Steget är inte stort.
För socialdemokraternas Mona Sahlin står det definitivt och svajar just nu. Hennes åtgärder resulterar i ett allt lägre förtroendekapital bland sina egna och bland möjliga väljare. Och de verkar i dagsläget vara i högsta grad tveksamt möjliga. Hon når definitivt inte fram och det ger just nu politiska minuspoäng i form av ras i väljaropinionen.
För Fredrik Reinfeldt och moderaterna pekar i stället alla siffror på plus. Mycket gott förtroende för partiordföranden och kraftigt ökade väljarsympatier för (m).
Och mitt emellan dessa tydliga trender finns centerledaren Maud Olofsson. Hon har hyfsat och ökat stort förtroende bland folk i allmänhet, men det återspeglas tyvärr inte i bättre opinionssiffror när det gäller väljarsympatier.
Vad är det gör att förtroendet inte automatiskt följer med politikerna in i politiken och ut till väljarna? Kanske är det budskapet, kanske är det budbäraren? Kanske båda i en olycklig kombination.
Det har gått inflation i opinionsmätningar. Allt ska mätas. I tid och otid. Men politikerna måste kunna klara av att hantera de kortsiktiga, häftiga opinionssvängningarna. Vad som behövs är mer eftertanke och långsiktighet. Fram för flera hederliga och hållbara mjölkpaket i politiken!
Läs mer om