Förtroende för hela matkedjan
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Nu är det här avslöjandet tydligen bara toppen på ett isberg, eftersom tipsen om fusk nu strömmar in till redaktionen för "Uppdrag granskning". Enligt Sydsvenskan har Ica centralt känt till fusket i fyra år, vilket bekräftas av Hans Hallén, före detta kvalitetsledare i koncernen.
Han berättar i Sydsvenskan om skrämmande livsmedelshantering i vissa butiker:
"Gamla och kletiga wienerkorvar spolades av med vatten och paketerades om. Likadant gjorde man med kassler - in under kranen och in i ett nytt paket och ut i disken."
"Man malde till och med om köttfärs som tidigare legat ute i diskarna. Gammal köttfärs maldes på nytt , paketerades om och lades åter ut i diskarna."
Till TT säger Ica:s presschef att den förklaring till felen som begåtts, som man fått från de Maxibutiker som avslöjas i "Uppdrag granskning" är bristande rutiner och okunskap. I några av Sveriges största livsmedelsbutiker är kunskapen om kötthantering alltså så dålig att man inte vet att köttfärs är en färskvara. Svårt att tro på, det känns mer som bedrägligt beteende! Och frågan som jag nämnde i gårdagens ledare kvarstår: Kan man hantera köttet felaktigt, hur är det då med andra livsmedel?
Mitt i all upprördhet och besvikelse över Ica:s kraschade förtroende klarnar också bilden av att detta tydligen verkar vara ett vedertaget förfarande inom hela livsmedelshandeln. Hur har kontrollen från berörda kontrollmyndigheter egentligen fungerat? Vad spelar det för roll om djuruppförare, djurtransportörer och slakterier försöker leva upp till alla kontrollprogram om sedan det hela spolieras i sista ledet - livsmedelsbutiken?
Trovärdigheten måste finnas i hela kedjan och förhoppningsvis kommer lantbruksnäringen att starkt reagera för en förbättring och förstärkning av den just nu svagaste länken när det gäller kötthantering - livsmedelshandeln.