Förtöja på utsidan?

Gotland2009-08-31 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Ett projekt som visserligen kan ge stora möjligheter, men till priset av ett stort ekonomiskt risktagande är den planerade kryssningskajen. De större kryssningsfartygen kan idag inte angöra Visby hamn, utan ankrar på redden. Vid för hård vind fungerar inte landstigningen med barkasserna och besöket blir inställt. Därför planeras en angöringskaj på utsidan av hamnens vågbrytare för att skapa landförtöjning.
Gotlands kommun räknar kallt med att utvecklingen kommer att fortsätta med större och större fartyg och därför är den planerade kryssningskajen en nödvändighet. En intressant frågeställning är dock om detta är en riktig bedömning. Kommer dagens mer och mer utpräglade "upplevelseturism" kanske i stället att styra utvecklingen mot mindre fartyg som lättare kan angöra små och spännande hamnar? En utveckling som skulle vara positiv för hela Gotland, eftersom dessa fartyg också förmodligen skulle stanna längre.

Och hur kommer den framtida kryssningstrafiken att påverkas av de hårdare miljöbestämmelserna som träder i kraft 2015? Dessa innebär en stor minskning av svavelutsläppen från fartyg i Östersjön, Nordsjön och Engelska kanalen, vilket i sin tur för med sig en kraftig fördyring av fartygens bränslekostnad.
Sedan kan jag inte låta bli att upprepa vad jag tidigare skrivit om den planerade kryssningskajen:"Om jag bygger vågskydd och förtöjningsplats för min båt vid stranden mot öppet hav, så inte sjutton förtöjer jag på utsidan."

En kryssningskaj som möjliggör angöring även vid hård vind skulle onekligen innebära stora möjligheter för Gotland, men frågan är om det är ett genomtänkt projekt? Kanske det ändå är så att riskerna är större än möjligheterna och då är det ju synd att "kasta hundratals miljoner i sjön".
Läs mer om