Försvar mer än budgetdisciplin
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Ett första nödvändigt besked kom redan under början av förra veckan. Försvarsminister Sten Tolgfors meddelade då att regeringens proposition om det framtida försvarets inriktning skjuts upp till våren. Att den inte kommer i höst som planerat är en konsekvens av konflikten mellan Ryssland och Georgien. Det krävs helt enkelt, beklagligt nog, en mer djuplodande analys av säkerhetsläget.
Processen avklarad
Efter lördagens besked från regeringen står det nu också klart att den omtvistade miljardnedskärningen i materiel inte lämnar försvaret, utan i stort sett hamnar i den ansträngda förbandsverksamheten. 2011 ska den kostnadsdrivande materielförsörjningen ha minskat med drygt 2,3 miljarder kronor samtidigt som förbandsverksamheten och internationella insatser då kommer att ha 2,2 miljarder kronor mer att röra sig med jämfört med 2006. Därefter är processen med att åstadkomma balans i försvarsekonomin avklarad, menar regeringen.
Pinsam oreda
De två beskeden illustrerar vilken pinsam oreda som varit rådande. Försvarsmakten har visat sig vara notoriskt dålig på att hålla koll på pengarna, vilket fått regeringen att ta i med hårdhandskarna och kräva rättning i sifferkolumnerna och stopp för materialprojekt. Regeringen har å sin sida inte haft en samlad bild av vad den vill att försvaret ska åstadkomma utöver budgetdisciplin, vilket fick Mikael Odenberg att avgå som försvarsminister med buller och bång. Hans efterträdare Sten Tolgfors har knappast ingett förtroende och det är talande att det inte var han utan partiledarna i alliansen som levererade lördagens besked. Det behövde tyngd.
Sammantaget har de senaste turerna i försvarsfrågan lett dels till att Mikael Odenberg ser ut att få revansch på finansminister Anders Borg, dels till att regeringen avslöjar att de behöver mer betänketid för att ta reda på exakt vad försvaret ska göra. Med tanke på att beskrivningen av den "föränderliga och komplexa hotbilden" upprepats likt ett mantra under ganska många år nu är det konstigt att det inte fanns större säkerhetsmarginaler i hotbildsanalysen än att kriget i Georgien skulle kullkasta planeringen så markant. Konflikten i Kaukasus har ju legat och pyrt länge och Rysslands tilltagande vapenskrammel är ju inte heller någon nyhet.
En skrivbordsprodukt
Sanningen är nog att så mycket kraft har ägnats åt de internationella insatserna att alla andra uppgifter förutom budgetdisciplinen prioriterats bort av regeringen. Den goda tanken att svenska förband ska kunna göra lika stor nytta hemma som i utlandet har förblivit en skrivbordsprodukt. Det är därför hög tid att regeringen ändrar på det. Svenska värden ska kunna försvaras trovärdigt både internationellt och på hemmaplan.