Försvagad opposition behöver medling
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Inte minst i kristider mår politiken bra av en tuff opposition som förmår bjuda regeringen motstånd med egna idéer och skarpa förslag. Det tydliggör prioriteringar och avvägningar och ställer krav på genomtänkta och välmotiverade regeringsbeslut.
Enkel lösning
Oppositionens utspel dagen före nyårsafton om ett krispaket om "minst tio miljarder" till kommuner och landsting var inget bra exempel på vad en tuff opposition kan göra. Partierna pekade på ett viktigt problem, men föreslog den enklaste och mest populära av lösningar, som om det inte fanns svåra avvägningar att göra i kristider. Det inger inte förtroende.
Hur ser då utsikterna ut för en bättre rustad opposition så här året före riksdagsvalet? De kunde vara bättre. De borgerliga partierna bildade sin framgångsrika allians i en anda av samförstånd och kompromissvilja. Oppositionen har gått samman för att de är nödda och tvungna till det. Det verkar som om de skulle behöva en proffsmedlare för att komma någon vart.
Bara en inriktning
De fem gemensamma arbetsgrupper som enligt partiernas överenskommelse från början av december skulle vara i gång från och med årsskiftet har inte tillsatts. Vare sig socialdemokraterna eller vänsterpartiet hade så sent som i helgen utsett vilka personer som ska sitta i dem.
"Det där pappret var ju en inriktning", säger socialdemokraternas biträdande partisekreterare Håkan Juholt till Svenska Dagbladet apropå förseningen. Hans vänsterpartistiske kollega Bo Leinerdal förklarar fördröjningen med att det har varit jul och nyår. Något som knappast kan ha kommit som en överraskning. Det blir det varje år i slutet av december. Miljöpartiet utsåg som enda parti sina representanter i god tid före jul.
Ett annat skäl till att oppositionen står dåligt rustad är att socialdemokraterna brottas med interna problem. Efter att ha gått segrande ur striden med vänsterpartiet om det finanspolitiska ramverkets orubblighet i en eventuell rödgrön regering återkommer frågan nu internt med full kraft.
Påhopp på partiledaren
Det stora Skånedistriktet, med tidigare folkhälsominister Morgan Johansson i spetsen, menar att man måste kunna frångå överskottsmål, utgiftstak och inflationsmål i dagens krissituation. I partiet tolkas det som ett påhopp på partiledaren Mona Sahlin, vilket inte är svårt att instämma i.
På onsdag hålls årets första partiledardebatt i riksdagen. Om socialdemokraterna fortsätter att gräla internt och samarbetet partierna emellan alltjämt går på sparlåga får regeringen en lätt match. Lite för lätt.