Förnyelsen sätts framför allt
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det är ett starkt internt förnyelsemandat den moderata partistyrelsen har skaffat sig genom valsegern och den borgerliga alliansen. Fredrik Reinfeldt sade i sitt inledningstal på stämman i går att alla gamla vanföreställningar som tyngt partiets självbild över vad som är möjligt att åstadkomma har kommit på skam. "Hur stora orkar ni bli?", frågade han retoriskt ombuden.
I betoningen av ständig förnyelse ligger målsättningen att moderaterna ska vara ett lyhört parti som vänder sig till hela svenska folket, inte bara till traditionella moderata väljargrupper. Och enligt moderatledaren är det enda måttet på förnyelse att lyckas vinna folks förtroende och att vinna val. Det borde i så fall oroa ombuden på stämman. För även om moderaterna gjorde ett strålande val är opinionssiffrorna allt annat än lysande nu. "Vi vann när det var match, möjligen är vi inte lika bra på träning", var den enda kommentar Fredrik Reinfeldt hade om den saken i sitt inledningstal. Problemet med den liknelsen är att det är match hela tiden när väl ett val är vunnet.
Trovärdighet i välfärden
En förutsättning för att moderaternas höga omvandlingstryck av partiet ska resultera i stigande förtroende istället för större osäkerhet om vad som är att vänta är sannolikt att välfärdsfrågorna ges större utrymme. Partiet har högt förtroende i jobbfrågan. Däremot har den valhänta hanteringen av a-kassans omdaning skapat en misstänksamhet hos många människor som alltjämt ger eko i opinionen.
Utan tvivel är vägen till bättre kvalitet i välfärden fler människor i arbete. Riktiga arbeten. Att jobba är inte länge att "jobba med fjärrkontrollen hemma framför teven", som Fredrik Reinfeldt ironiskt beskrev socialdemokraternas utsuddade arbetslinje. Men nu när jobben kommer, vad händer då med välfärden och mjuka frågor i moderaternas förnyelsearbete? Det har skett en förskjutning från fokus på driftsformer till innehåll, från inriktning på privat eller offentligt till kvalitet, men mycket arbete återstår fortfarande. Fredrik Reinfeldt reser runt i landet och lyssnar, men vad är budskapet till dem som vill lyssna på vad moderaterna anser om framtidens utmaningar?
Den moderata partistyrelsen kommer under veckoslutet av allt att döma få med sig partifolket på fortsatt genomgående förändringsarbete i partiet. Men i takt med att partiet signalerar att den enda -ism som de nya moderaterna lever efter är pragmatism finns det en risk att det blir svårare att nå ut till de breda väljargrupperna med skärpa och tydlighet.
Fredrik Reinfeldt sade under en presskonferens på torsdagen att han mycket väl kan tänka sig en situation i slutdebatterna under 2010 års valrörelse där han talar om "mer till välfärden" och Mona Sahlin om "mer till transfereringarna". För att vinna en sådan debatt gäller det att väljarna har större tilltro till moderaternas välfärdsambitioner än i dag.