Förnekelse av mörkertal är att osynliggöra offren för sexbrott
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Jag skrev där att jag självklart inte ansåg att sex skadar eller degraderar, men det framgick tydligen inte att detta gällde för frivilligt, ömsesidigt sex och inte som är påtvingat eller en handelstransaktion.
Sedan kommer jämförelsen mellan sexköp och köp av andra tjänster. Jag anser inte att det är lika problematiskt att "köpa" vård som att "köpa" sex, eftersom jag till skillnad från Wase anser att sex borde vara frivilligt och ömsesidigt och ingen handelsvara.
Sexköparna är män
Dessutom så handlar det om en könsmaktsordning som jag finner problematisk, men det gör uppenbarligen inte Wase. Han bemödade sig inte ens med att besvara min fråga om vad som gör att majoriteten av sexsäljarna och kvinnor och majoriteten av sexköparna är män.
Kanske eftersom han avfärdar denna feministiska analys som lika ovetenskaplig som kyrkans förklaringsmodeller. Jag önskar att Wase skulle vara lite mer påläst innan han nedvärderar feministisk forskning och feministiska analyser som faktiskt grundar sig i vetenskap.
Hans biologistiska ideologi beskrev jag för övrigt i min förra artikel, men tyvärr responderade inte Wase på detta. Han skriver dock i sin replik att han anser att "fundamentalistiska feminister" förödande eftersom de "förnekar människans biologi och olikheter".
Jag vill dock klargöra att jag inte förnekar människors biologi eller olikheter människor emellan, men jag tror att det biologistiska synsätt som Wase har får stora negativa konsekvenser.
Wase anser nämligen, som jag skrev i min förra artikel, att män biologiskt sätt har en starkare sexlust och därför är benägna att köpa sex och att kvinnan har ett medfött prostitutionsbeteende.
Legitimerar könsorättvisor
Det finns således en skillnad mellan att inte förneka mänsklig biologi och att göra en analys som går ut på att män och kvinnor är totalt biologiskt och psykologiskt väsensskilda vilket osynliggör och legitimerar könsorättvisor.
Så till siffrorna. Dick Wase hade rätt i en sak, att prostitutionen var utbredd på Nya Zeeland. Jag hade utgått från fel befolkningsmängd, den korrekta är något över fyra miljoner och då kan 6 000 prostituerade självklart betraktas som mycket.
Wase menar dock att mörkertal endast är ett sätt för människor att legitimera sina ideologier. Detta tror jag också är ett farligt synsätt, att förneka att det finns mörkertal och betydelsen av detta. Då osynliggör man alla de människor som av en eller annan anledning inte kan anmäla det brott han eller hon utsatts för.
Wase tar också upp den amerikanska regeringens National Center for Missing and Exploited Children och deras misskalkyleringar av antalet barnpornografiska magasin. Detta är självklart beklagligt, men jag ser inte vad just det exemplet har med FN:s och IOM:s siffror om prostitution och trafficking att göra.
Biologistisk syn på könen
Wase avslutar med att säga att han anser att självständiga, enskilda individer ska ha rätt att göra vad de vill, ett uttalande man egentligen inte kan motsätta sig. Men får man verkligen göra precis som man vill?
Jag tror att strukturer, till exempel könsroller, påverkar människors beteenden och livsval och förhindrar deras fria vilja. Det är därför jag som feminist vill motverka dessa strukturer, till exempel könsmaktsordningen och könsrollerna (jag ska utveckla detta tankesätt i en kommande artikel).
Att som Wase förneka att strukturer påverkar människor är att osynliggöra orättvisor som uppkommer på grund av exempelvis könsrollerna, vilket i och för sig kanske är hans syfte med tanke på hans biologistiska syn på könen.