Folkpartiet värnar idéprofilen

Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Gotland2009-06-30 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det är okej att sticka ut, att höras och synas, sade folkpartiets ledare Jan Björklund i en hyllning till individualism i sitt Almedalstal i ett soligt Visby på måndagskvällen. Lite tidigare på dagen och en bit bort från scenen talade partisekreteraren Erik Ullenhag om hur viktigt det är att partierna i alliansen hittar en bra form för att vara ense och oense. Något som oppositionen knappt har börjat reflektera över kan man konstatera efter Lars Ohlys mörkröda brandtal från samma scen på söndagskvällen.
Om man tillämpar Björklunds appell för individualism på hans eget anförande och lägger till Ullenhags målsättning så blir betyget godkänt. Folkpartiet har hittat sin roll i alliansbygget och i talet gjorde partiledaren självsäkra markeringar i skolfrågan, att det ska löna sig att arbeta (värnskatten borde kunna avskaffas under nästa mandatperiod), för företagande och inte bara företag och för bättre socialt skyddsnät som generell a-kassa.
Björklund ramade in de tydliga positioneringarna med det för allianspartierna obligatoriska försvaret för sunda statsfinanser i kristider och kritik av oppositionens oansvariga spenderiver. Miljöpartiet fick utstå tuffast kritik för att ha gett upp sin ideologiska profil frestad av maktens sötma och ministerposter. De har gått från att vara ett rödgrönt melonparti till att bli ett helrött tomatparti, sade Björklund.
En hyfsat stor publik uppvärmd av svenska hits applåderade och höll med när fp-ledaren underströk varför ett socialliberalt parti behövs. Svensk politik är inte bortskämt med stora talare och inte heller Jan Björklund är någon större retorisk fröjd att låna öronen till, men han förtjänar en eloge för ett ideologiskt drivet tal med markeringar mot hur konservatism, socialism och "nyliberalism" begränsar individers möjligheter. Helt tydligt vill folkpartiet befästa sin position som ett idéburet parti, stärkt av framgångarna i EU-parlamentsvalet.
Björklund är en utspelspolitiker som myser när han får sticka ut hakan. Både under partiets ekonomiska seminarium i Visby och kvällens tal bad han åhörarna att hålla i sig för att ta emot hans kontroversiella budskap för dagen, närmare bestämt förslaget om att införa en ny anställningsform för lärlingar för att bekämpa den höga ungdomsarbetslösheten: "Det är bättre att en 20-åring får ett lärlingsjobb med en låg lön, än att 20-åringen går arbetslös med socialbidrag", sade han.
I ett samhällsklimat där det uppfattas som ett riktigt kontroversiellt uttalande har ett liberalt parti onekligen ett viktigt uppdrag i att förändra attityder och drivkrafter.
Läs mer om