Fokusera på det som är viktigt

Med för många mål är det lätt att halka i diket.

Med för många mål är det lätt att halka i diket.

Foto: Henrik Holmberg / TT

Gotland2020-01-29 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

C-DEBATT

På Gotland finns över 200 förtroendevalda politiker varav 71 sitter i Region Gotlands högsta beslutande organ, regionfullmäktige. De flesta gör ett engagerat och bra jobb, men i många fall blir engagemanget missriktat, och får litet genomslag i praktiken. Varför är det så?

Regionfullmäktige fastställde nyligen de mål som ska gälla för Region Gotland de kommande fyra åren. Totalt handlar det om 18 mål och ett antal indikatorer. 

Syftet med målen är att peka ut riktningen för organisationen. I viss mån handlar det också om att sätta ramarna, även om dessa ofta sätts av övergripande lagar och förordningar. 

Målen kom till efter många kompromisser där varje parti jobbade för att få med just sina hjärtefrågor. Problemet med det slutliga resultatet är att många och spretiga mål innebär en otydlig riktning. 

Få kan hålla 18 mål i huvudet – jag tror inte ens att de högsta cheferna har koll på alla mål. Det som är otydligt på chefsnivå blir än otydligare för medarbetare. 

Svaret för undersköterskan, socionomen eller läraren som undrar vilken riktning som gäller framöver blir då ”välj själv, du har 18 mål att välja på”. Det är mycket möjligt att det är 18 saker som är väldigt viktiga att uppnå under mandatperioden, men risken med alltför många mål är att inget blir prioriterat och att få mål uppnås.

Ett sätt att lösa detta kan vara att ha betydligt kortare målperioder. Bestäm 2-3 saker som måste uppnås det kommande året, och skifta sedan fokus när det är uppnått. Först då kan vi få alla medarbetares fokus på det som är viktigast att uppnå.

Ett annat problem som har att göra med missriktat engagemang är det fokus som ofta finns på detaljer. 

Ofta gör det att man missar helheten och långsiktigheten. Istället för att fokusera på att skriva motioner om halkskydd för äldre eller lägga sig i enskilda personalärenden behöver politiker fokusera på hur samarbetet mellan nämnder måste organiseras för att lösa till exempel framtidens äldreomsorg, eller den ökade droganvändningen hos unga. 

Det må vara torrt och tråkigt att jobba med övergripande mål och organisationsfrågor, men det är genom att befinna sig där som vi politiker på riktigt kan göra skillnad för de som har valt oss.