Fler val ökar demokratin
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Ett inslag i utredningen är att stärka medborgarinflytandet genom att göra om möjligheten att kräva kommunala folkomröstningar genom folkinitiativ.
Om 10 procent av invånarna kräver det ska kommunerna enligt förslaget bli skyldiga att genomföra rådgivande folkomröstningar. I dag finns en möjlighet att kräva folkomröstning om fem procent av befolkningen kräver det men det har visat sig vara en möjlighet som inte har fungerat och som snarare minskat den lokala demokratin än ökat den.
Det nya förslaget innebär att det krävs fler namnunderskrifter under en begränsad tid och det går inte bara att samla in oläsliga krumelurer utan det ska gå att identifiera att personen bakom namnet verkligen existerar.
Kommunfullmäktige får möjlighet att hindra folkomröstningen med 2/3 majoritet för att undvika "omöjliga" folkomröstningar. Det vill säga om frågan gäller sådant som kommunfullmäktige inte kan besluta om, eller i frågor där det råder fullständig politisk enighet. Man ska såklart inte heller kunna kräva folkomröstning i personal- eller budgetfrågor.
Att man bättre styr upp regler och förutsättningar för kommunala folkomröstningar gör denna möjlighet till ett spännande alternativ i den kommunala politiken. Visst ska omröstningarna bara vara rådgivande men det skulle se ganska konstigt ut om politikerna beslutar tvärt emot vad en majoritet av medborgarna tycker.
Det ställer också högre krav på medborgarna att sätta sig in i olika frågor för att veta hur man ska lägga sin röst. Man ökar därmed demokratin både genom att öka såväl kunskap som inflytande, samtidigt som det ställs högre krav på politiken att vara tydlig och förklara vad besluten innebär.
En annan positiv konsekvens kan bli att öka intresset för andra val i och med att det mest lämpliga (och mest ekonomiska) är att förlägga folkomröstningar till ordinarie val när det är möjligt.
Nästa år har vi två val som av tradition inte brukar ha så högt valdeltagande: kyrkovalet och valet till Europaparlamentet.
En folkomröstning om till exempel p-avgifter skulle kanske locka fler till urnorna?