Fler och bättre lärare
Mona Sahlin har talat om skolan.
Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Grundidén är fortfarande att lika chanser kräver olika resurser. Den öppning för betyg och prov vid fler tillfällen, som socialdemokraterna nu ger, ska inte leda till mer sortering av elever.
Mer betyg ska leda till att elevens kunskapsutveckling ska bli bättre, genom att skolan får mer resurser. Tydliga och mätbara mål ska styra, där lärarna ska vara världens bäst pedagoger och ägna sig åt elevernas kunskapsutvecklingen. Medan andra yrkesgrupper ska finnas för att ägna sig åt elevernas sociala och medicinska utvecklingen.
Socialdemokraternas gamla idé om en sammanhållen skola, där barn från alla samhällsgrupper går, ligger fast. Detta syns bland annat i kravet på att reglerna runt friskolorna ska förnyas. Kommunerna måste få större inflytande över att skattepengar inte slösas bort på överetableringar, utan går till bättre undervisning. Något som är synnerligen aktuellt på Gotland nästa år.
Betygsfrågan är egentligen en liten fråga, men en symbolfråga. Det viktiga för att få en bra skola, är att satsa på att få bra lärare och rektorer, inte slösa bort pengar på överetablering av vinstgivande friskolor.
Resurserna ska styras till elever med störst behov. Inte de vars föräldrar har störst plånbok. Den nya socialdemokratiska skolpolitiken, som den beskrivs i förtroenderådets uttalande, är ingen revolution varken åt höger eller vänster. Men den innebär att allt snack borde försvinna, om att socialdemokraterna vill ha en flumskola.