Färre poliser bakom skrivborden

Gotland2008-01-12 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Återigen har ett polisprojekt sett dagens ljus. Det är Gotlandspolisen nya enhet för arbete med barn- och ungdomsrelaterad brottslighet. Avsikten är att denna grupp bestående av fyra poliser med stor erfarenhet av just ungdomsproblem, skall röra sig över hela Gotland och på så sätt kunna punktbevaka speciella problemområden. Arbetsmetoden finns redan på flera håll inom andra polisdistrikt på fastlandet och resultatet har varit positivt.
Därför är det bra att även Gotland testar arbetssättet, men det finns en hake: Projektet måste få bli långvarigt och ges tid att utvecklas. Det finns nämligen en risk att personalbrist, ständiga omorganisationer och andra orosmoln slår sönder just denna typ av projekt och det är kanske det som gör att polisen hela tiden brottas med dålig statistik över ouppklarade brott.
Jag tror att den svenska polisorganisationen efter alla omstöpningar skulle må bra av lite arbetsro. Ibland känns det som Rikspolisstyrelsen - och även de lokala polisledningarna - hela tiden måste skapa nya prioriteringsordningar och kampanjer för att markera något nytt. Dessutom verkar också alla nya chefer ha stort behov av att lämna avtryck efter sig med omorganisationer. Det måste vara högst frustrerande för de polisanställda att hela tiden utsättas för ledningens "aha-upplevelser".
Tillförordnade rikspolischefen Bengt Svensson meddelade nyligen i en intervju i Dagens Nyheter att de 2 500 nya poliser som tillförs verksamheten fram till 2010 i huvudsak skall användas för yttre tjänst. Detta skulle innebära att målet att 50 procent av allt polisarbete skall utföras i yttre tjänst uppnås. Inget dåligt mål, eftersom situationen idag är den att det finns polisdistrikt som bara har en tredjedel av polisen i yttre tjänst.
Ekvationen är enkel: Ju fler poliser ute bland allmänheten, desto färre brott begås. Vilket i sin tur medför att det krävs färre "skrivbordspoliser" för utredningar.
Därför är det bara att hoppas att den nya ungdomsenheten får bestå och får den uppbackning som behövs. Det kommer hela samhället att tjäna på. Lycka till!
Läs mer om